Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

(hopelijk) Slaapverwekkende column

Ik ben moe. Vannacht weer niet aan de broodnodige – voor mij dan toch – acht uren slaap toegekomen. De laatste weken word ik elke morgen door een duif gewekt. Geen idee waarom, maar dat beest vindt het schijnbaar nodig om zodra het licht wordt (en dat is momenteel al vóór zes uur ‘s morgens) op ons dak te gaan zitten en keihard roekoekoe-roekoekoe-roekoekoe te roepen. Dan zit er niets anders op dan mijn bed uit te komen, het rolluik met veel lawaai op en neer te bewegen en het raam dicht te doen, anders kan ik het slapen verder wel vergeten.

Nu was het deze morgen door de onweersbuien van vannacht nog heel somber, vrij donker weer. En werd ik – hoera! – niet voor dag en dauw door de duif gewekt. Iets na zessen werd ik echter wakker door een binnenkomend bericht op de smartphone van mijn echtgenoot. Hij was ‘m vergeten uit te zetten. Oké, kan gebeuren, denk je dan nog. Ik vroeg hem van wie het bericht kwam, wie weet was het wel belangrijk op dit vroege uur. Maar niks hoor, het was een melding van de nieuwssite. Ik had hem al meermaals gevraagd die meldingenservice stop te zetten want niets zo irritant als constant dat gebliep dat steeds je aandacht vraagt. Dus ja, toen was ik geïrriteerd en dat helpt niet echt als je terug in slaap wil vallen ...

Maar kom, het was woensdag dus hoefden we pas om twintig over zeven op te staan, in plaats van de gebruikelijke zeven uur (kwestie van geen uitgebreide boekentas voor zoonlief te hoeven klaarmaken). Ik viel wonder boven wonder weer in slaap. Om gelijk weer wakker te worden omdat manlief (al dekt deze benaming niet helemaal hoe ik op dat moment over hem dacht) slaperig vroeg: “Ja?”
Hij dacht dat ik iets gezegd had … Aargh!

Maar ‘elk nadeel heb zijn voordeel’, bedacht ik me net. Dit hele slapeloze gedoe heeft me wel inspiratie gegeven voor een column. Waarvan akte.
Mag ik dan nu weer naar bed?

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Vera Bijma
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 491
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "(hopelijk) Slaapverwekkende column"

Geschreven door Vera Bijma . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!