Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Hoopvol

Een collega moest laatst even iets kwijt: 'Wisten jullie dat mensen hun ontlasting vaak te lang ophouden als ze
buiten de deur zijn? Vaak uit angst dat het opgemerkt wordt door anderen. Mensen krijgen daar vaak echt last van, hoor!' Instemmend gemompel volgde, waarna het onderwerp snel en discreet van tafel geveegd werd.

Zou ik er mee wegkomen? Een stukje schrijven over poepen!? Want het is nogal een taboe. Ik zie de opgetrokken neuzen al voor me. Zelfs lézen over poepen roept al weerzin op. Maar gelukkig is hier een even makkelijke als toepasselijke techniek voor. Laat het maar gebeuren. Ontspan en laat de natuur zijn gang gaan. En voor je het weet glijden de ogen even gemakkelijk en behaaglijk langs de regels als... nou ja... je weet wel...

Ontlastingsangst dient zich vaak al in de kindertijd aan, maar ook volwassenen hebben een hoop (aangeleerde?) schaamte voor zicht-, hoor- of ruikbaar bewijs van hun stoelgang. En dus trekken we de keutel maar weer in. Letterlijk. Met alle vervelende gevolgen van dien. Is dat geen mooie metafoor voor geestelijke druk? Raken we soms ook niet behoorlijk verstopt van het beschaamd wegstouwen van onverteerbare gedachten?

De grote boodschap is duidelijk. De dwarse scheten moeten er maar eens wat vaker uit, ook in gezelschap! Dat zou al een hoop schelen. Niet te veel natuurlijk, verbale incontinentie moet worden voorkomen. Maar dus ook niet te bang zijn voor reacties op een natuurlijk fenomeen: dat je soms ergens gewoon schijt aan hebt...

De geestelijke spijsvertering is verder gebaat bij gevarieerde, vezelrijke voeding. Niet te veel eenzijdige afleidingen en voorgekauwde patronen dus. Een dieet van reflectie, verdieping, ontspanning, aandacht en persoonlijke uitdagingen helpen nieuwe ophopingen voorkomen. En uiteraard behoeft het geen betoog dat ook voldoende lichamelijke beweging erg goed is voor de somatische én psychische peristaltiek.

Zo'n column schrijven is trouwens ook wel een aardige metafoor. Soms is het een beetje zurig of pijnlijk hard. Soms kabbelt het wat of gaat het alle kanten op. Soms is het hard werken voor een magere opbrengst. En soms... heel soms... dan weet je het al voordat je klaar bent: perfect, niets meer aan doen!

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1140
(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# HoopvolNancy 06-04-2015 14:35
Geweldig geschreven :lol: ...heb er dubbel om gelegen!
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…