Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Hoopvol

Een collega moest laatst even iets kwijt: 'Wisten jullie dat mensen hun ontlasting vaak te lang ophouden als ze
buiten de deur zijn? Vaak uit angst dat het opgemerkt wordt door anderen. Mensen krijgen daar vaak echt last van, hoor!' Instemmend gemompel volgde, waarna het onderwerp snel en discreet van tafel geveegd werd.

Zou ik er mee wegkomen? Een stukje schrijven over poepen!? Want het is nogal een taboe. Ik zie de opgetrokken neuzen al voor me. Zelfs lézen over poepen roept al weerzin op. Maar gelukkig is hier een even makkelijke als toepasselijke techniek voor. Laat het maar gebeuren. Ontspan en laat de natuur zijn gang gaan. En voor je het weet glijden de ogen even gemakkelijk en behaaglijk langs de regels als... nou ja... je weet wel...

Ontlastingsangst dient zich vaak al in de kindertijd aan, maar ook volwassenen hebben een hoop (aangeleerde?) schaamte voor zicht-, hoor- of ruikbaar bewijs van hun stoelgang. En dus trekken we de keutel maar weer in. Letterlijk. Met alle vervelende gevolgen van dien. Is dat geen mooie metafoor voor geestelijke druk? Raken we soms ook niet behoorlijk verstopt van het beschaamd wegstouwen van onverteerbare gedachten?

De grote boodschap is duidelijk. De dwarse scheten moeten er maar eens wat vaker uit, ook in gezelschap! Dat zou al een hoop schelen. Niet te veel natuurlijk, verbale incontinentie moet worden voorkomen. Maar dus ook niet te bang zijn voor reacties op een natuurlijk fenomeen: dat je soms ergens gewoon schijt aan hebt...

De geestelijke spijsvertering is verder gebaat bij gevarieerde, vezelrijke voeding. Niet te veel eenzijdige afleidingen en voorgekauwde patronen dus. Een dieet van reflectie, verdieping, ontspanning, aandacht en persoonlijke uitdagingen helpen nieuwe ophopingen voorkomen. En uiteraard behoeft het geen betoog dat ook voldoende lichamelijke beweging erg goed is voor de somatische én psychische peristaltiek.

Zo'n column schrijven is trouwens ook wel een aardige metafoor. Soms is het een beetje zurig of pijnlijk hard. Soms kabbelt het wat of gaat het alle kanten op. Soms is het hard werken voor een magere opbrengst. En soms... heel soms... dan weet je het al voordat je klaar bent: perfect, niets meer aan doen!

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1056
(Gemiddelde waardering 4.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten