Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Holle frasen, vaag gezwatel

Voor hij die maar voldoende een oplettend oog op de wereld gericht heeft houdt de leut en jolijt nooit op. Daar ikzelf door mijzelf als redelijk bij de pinken wordt aangemerkt (en geef toe: welk referentiekader bestaat er anders dan het zelf) betekent dit dat ik in de dagelijkse praktijk te pas en te onpas een rijk geschakeerd scala aan vreemde opvallende grappige rare idiote zaken tegen het somtijds stekelige lijf mag leren lopen. Zo ook hedenavond. Ik was bezig mijn nieuw verkregen tweedehands laptopje te ontdoen van een nogal naargeestige hebbelijkheid: het op elk willekeurig moment er volledig de brui aan geven middels het door Windowsfetisjisten zo gevreesde blauwe scherm van de dood. Het systeem faalt volledig, loopt letterlijk en figuurlijk hopeloos vast en tot de onthutste eigenaar van voornoemd hoogveredeld rekenmachientje dringt met kracht het besef door dat ze godverdomme gààr zijn.

De rapen. Mijn staartloze muis deed subiet van klikkerdeklik en zie, daar werd een programmaatje via satelliet en vezelglas met de snelheid van het licht op mijn ietwat epileptisch pc'tje neergeladen om aldaar de beloofde doch volstrekt onbevattelijke controle- en hersteltaken alras ten uitvoer te gaan brengen. Daar men graag het risico vermijden wil dat eventuele zachtwaarfouten niet alleen in des geheels niet opgelost raken maar er zelfs spontaan hagelnieuwe tegenaan getoverd worden gaan deszulke programmaatjes vaak vergezeld van een waarschuwing: sluit voor de zekerheid alle andere geopende programma's op uw lieve pjoeter, opdat straks niet gans uw digitaal bestaan op slag daarmee ophoudt en u voortaan als een armzalig analoog wezentje door uw leventje voort ploeteren moet. Nu is het echter zo, dat lang niet iedereen op deze aardkloot fatsoenlijk Nederlands spreekt. Dat valt ook niet te verwachten van een mensenbevolking die zo wijdverspreid en divers is als de onze. Het spook van Babel waart sinds de instorting van zijn trieste toren nietsontziend door de wereld en maakt dat wij, waarvan de meesten meestal wel iets uitkramen dat met een beetje goede wil voor typisch Hollands zou kunnen doorgaan, dat wij al die anderen die dat niet kunnen of willen of er gewoon te verrekte lamzakkerig voor zijn dan maar gemakshalve aanzien voor 'buitenlander', met alle daar in deze nare tijden bijhorende negatieve connotaties. Nu, ik begrijp dat. Onze mooie taal is voor de gemiddelde Chinees met zijn mandarijntjes van een wel zodanig verbijsterende complexiteit dat zij allen, de Chinezen en de rest van de wereld, zich somtijds verwonderd doen afvragen hoe wij dat hier toch voor elkaar krijgen, dat Hollander zijn.

En eerlijk is eerlijk: dat begrijpen wij zelf ook niet echt. Wat dat betreft is het krankzinnige reilen en zeikerig zeilen van dat krakkemikkige kofschip al lang en breed met man en muis vergaan in de woelige baren van de monotone pietepeuterigheid die iedere dag opnieuw via steeds luidere kanalen de wereld in geschreeuwd wordt. Maar je hebt te bont, en dan heb je vloeken. De makers van dit specifieke programmaatje, God hebbe hun ziel, kregen het voor elkaar de hierboven zo elegant geparafraseerde vermaning te verneuken tot dit anachronistisch punkwerk:

'Alle processen zal gesloten zijn-gelieve te slaan uw huidige werk indien van toepassing.'

Een waarachtig pronkstuk, dames en heren, en een definitief testimonium aangaande de inherente gevaren van zulk een hoegenaamd ondoorgrondelijk bewegwijzerde warwereld voorziene incoherente lagen van intrinsiek met elkaar verbonden grammaticale en pseudo-linguïstische zijsprongen en eigenaardigheden van het pretentieus en immer veranderlijke waarden en betekenis toekennen aan de overdrachtelijke significantie van uit geometrische elementen opgetrokken symbolische figuren die in zeer nauwgezet luisterende opeenvolging de hele fucking wereld in vuur en vlam kunnen zetten, goedschiks, danwel kwaad.

Met andere woorden: als dan toch elke ontwikkelingsgang hartstikke potdicht geplamuurd blijkt zitten te zijn is het misschien maar het beste om uw contemporaine ijverigheid een ravissante muilpeer te verkopen. Mits, allicht, relevant.

:)
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 300
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.