Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Hittegolf en windhoos

De afgelopen tijd worden we overspoeld met berichten over de hittegolf die ons land teistert. Niet alleen ons land zucht, ook andere landen zuchten onder de aanhoudende warmte en het gebrek aan neerslag. Hierdoor ontstaan bosbranden, heidebranden, schuurbranden en bermbranden. Alles is droog en een klein vonkje is genoeg om meters, hectares en gebouwen volledig af te laten branden. Ze blussen met het schaarse water en bij grote branden duurt het dagen. Sta je daar als brandweerman in een hittegolf ook nog laaiende vlammen te blussen. Ik kan mij geen voorstelling maken van die hitte. Ik weet wel dat ik zelf een lichaamstemperatuur heb van 37 graden en dat alles erboven voelt als koorts.

Hier in de omgeving geven de meeste boeren geven water met grondwaterpompen, de sloten staan al ruim twee maanden droog en het vee wordt bijgevoerd. Ik pieker nu al dagen waar ik in de herfst goed hooi moet halen voor mijn paard, aangezien het gras overal niet wil groeien. Hij eet nu al het hooi op wat bedoeld was voor de winter. Iedere dag kijk ik hoopvol naar de weersites of er al regen voorspeld wordt. Helaas. In mei hadden we hier in het zuiden nog een goede regenbui, tien uur regen. De laatste voor de rest van de lente en zo het er naar uit ziet, ook de zomer. Ik ga ervan uit dat het KNMI gelijk heeft met de berichtgeving dat dit een uitzondering is, net al in 1976.

Vorige week kregen we hier in het zuiden te maken met een windhoos. Mijn eerste gedachte was: “misschien kan ik de ramen open zetten, dan kan het doorluchten”. De hitte uit het huis. De tweede gedachte was: “help naar binnen, bizar hoe weer om kan slaan”. Natuurlijk was het de hele dag 35 graden geweest. Opeens begonnen de bomen te zwieren en te zwaaien. Alles wat niet goed vast zat vloog de lucht in. Parasols en partytenten waren lekkere windvangers en lagen al snel 10 meter verder. Bomen werden met kluit en al omvergeblazen. Wat wil je, de grond was gortdroog. Er lag een spoor van verwoesting door dorpen en wijken.

Met verwondering heb ik vorige week gekeken naar onze bossen en heide, aan de ene kant verbrand en aan de andere kant een ravage van takken en boomstronken.En nu is het weer stil. Stilte na de storm. De tweede hittegolf is gearriveerd en we proberen ermee om te gaan.

Het beste is je rustig te houden bij 35 graden.

En ook al heet deze rubriek “ terugblik”, ik vrees dat deze temperaturen nog even aan houden. Maar dat is dan vooruit kijken.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 394
(Gemiddelde waardering 3.7 met 3 waardering(-en)

Reacties   

E E (©Inspiratiewater)
0 # terugblikE E (©Inspiratiewater) 05-08-2018 20:36
Wat een ervaring, Niek, zo'n windhoos. Leuke eerste intro-bijdrage. Ik denk dat iedereen zich hier in kan vinden, zelfs de zonaanbidders.

Eén tip: zorg voor een adempauze voor de lezer. Ik bedoel: je schrijft alles achter elkaar. Voeg hier en daar een witregel in. Dat leest gemakkelijker (met name in deze hitte).
2e tip : Geen zinnen beginnen met "en" en "maar".

Vlotte schrijfstijl met veel persoonlijke inbreng. Graag gelezen. Wat mij betreft: welkom.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten