Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 652

Hittegolf en windhoos

De afgelopen tijd worden we overspoeld met berichten over de hittegolf die ons land teistert. Niet alleen ons land zucht, ook andere landen zuchten onder de aanhoudende warmte en het gebrek aan neerslag. Hierdoor ontstaan bosbranden, heidebranden, schuurbranden en bermbranden. Alles is droog en een klein vonkje is genoeg om meters, hectares en gebouwen volledig af te laten branden. Ze blussen met het schaarse water en bij grote branden duurt het dagen. Sta je daar als brandweerman in een hittegolf ook nog laaiende vlammen te blussen. Ik kan mij geen voorstelling maken van die hitte. Ik weet wel dat ik zelf een lichaamstemperatuur heb van 37 graden en dat alles erboven voelt als koorts.

Hier in de omgeving geven de meeste boeren geven water met grondwaterpompen, de sloten staan al ruim twee maanden droog en het vee wordt bijgevoerd. Ik pieker nu al dagen waar ik in de herfst goed hooi moet halen voor mijn paard, aangezien het gras overal niet wil groeien. Hij eet nu al het hooi op wat bedoeld was voor de winter. Iedere dag kijk ik hoopvol naar de weersites of er al regen voorspeld wordt. Helaas. In mei hadden we hier in het zuiden nog een goede regenbui, tien uur regen. De laatste voor de rest van de lente en zo het er naar uit ziet, ook de zomer. Ik ga ervan uit dat het KNMI gelijk heeft met de berichtgeving dat dit een uitzondering is, net al in 1976.

Vorige week kregen we hier in het zuiden te maken met een windhoos. Mijn eerste gedachte was: “misschien kan ik de ramen open zetten, dan kan het doorluchten”. De hitte uit het huis. De tweede gedachte was: “help naar binnen, bizar hoe weer om kan slaan”. Natuurlijk was het de hele dag 35 graden geweest. Opeens begonnen de bomen te zwieren en te zwaaien. Alles wat niet goed vast zat vloog de lucht in. Parasols en partytenten waren lekkere windvangers en lagen al snel 10 meter verder. Bomen werden met kluit en al omvergeblazen. Wat wil je, de grond was gortdroog. Er lag een spoor van verwoesting door dorpen en wijken.

Met verwondering heb ik vorige week gekeken naar onze bossen en heide, aan de ene kant verbrand en aan de andere kant een ravage van takken en boomstronken.En nu is het weer stil. Stilte na de storm. De tweede hittegolf is gearriveerd en we proberen ermee om te gaan.

Het beste is je rustig te houden bij 35 graden.

En ook al heet deze rubriek “ terugblik”, ik vrees dat deze temperaturen nog even aan houden. Maar dat is dan vooruit kijken.

Dit artikel delen?
Auteur: ©Niek van der Vlugt
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 624
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Hittegolf en windhoos"

Geschreven door Niek van der Vlugt . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!