Voor schrijvers, door schrijvers

Column

HET WAS ME HET WEEKJE WEL OP1
Inzendingen: 661
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
HET WAS ME HET WEEKJE WEL OP1
© Paco Painter op .
Aantal hits: 209

Ik vraag mij wel eens af uit welke kuil ze die nieuwe presentatoren bij OP1 opgraven. De nieuwste loot aan deze talkshow-boom is ene Talitha Muusse. Amper afgezwaaid van de havo werd ze, na een versnelde opleiding foutloos autocue lezen, op een stoel naast topjournalist Sven Kokkelman geparachuteerd. En je kunt het haar niet eens kwalijk nemen, wie zou dit niet willen.

De generatie waartoe Talitha Muusse behoort, wordt de ‘zeg maar’ generatie genoemd. Omdat bij deze generatie in één zin drie keer het woord ‘zeg maar’ wordt gebruikt. Of ‘nice.’ Bij haar tel ik er meer, maar dit geheel terzijde.

Zij mag dus tegenwoordig op zondag netjes naast collega en topinterviewer Sven Kokkelman zitten en de fijne kneepjes van het interviewvak leren.

Wel is het dan de bedoeling dat ze Sven laat praten en zelf de hele uitzending, hem zwijgend en vol bewondering observeert. Wellicht dat ze dan iets leert en vooral áfleert. Zoals irrelevante vragen stellen aan de gasten. Of nog erger, domme vragen. Afgelopen zondag ging het over de rellen van die avond en vroeg ze glimlachend aan een journalist die de rellen in Eindhoven had verslagen: “Was er nog een verschil tussen de rellen in Amsterdam en Eindhoven?”
“Eh… nee, want zoals ik al zei, was ik vandaag in Eindhoven dus kan ik niet oordelen over Amsterdam,” antwoordde de journalist beleefd.

Nogmaals, je kunt het haar niet eens kwalijk nemen, maar is er nu echt niemand in haar omgeving die tegen haar zegt: “Luister nou, lieverd. Doe jezelf dit niet aan. Ga nou eerst eens een gedegen opleiding volgen en goed kijken naar geroutineerde interviewers voordat je in een wak rijdt.”

Ondertussen zien we beelden van een totaal verwoeste winkel in herenpakken en overhemden. De eigenaar zit huilend van begrijpelijke ellende bij de pakken neer.

Maandag overigens hetzelfde liedje, maar nu met Giovanca Ostiana die op maandag naast Tijs van den Brink mag zitten. Chantal Janzen zou zeggen: “wat kan die meid goed zingen, hè?”

Giovanca ondervroeg een ondernemer wiens winkel geplunderd was door die enge leegschedels in Eindhoven: “Hoe voelde jij je toen je zag hoe je winkel werd geplunderd?” vroeg Giovanca meelevend. En voor de man zelf kon antwoorden, zag ik in gedachten al wat hij vast zal gaan zeggen:” Nou best tof eigenlijk. Ik zat thuis gezellig via mijn laptop naar mijn winkel te kijken toen ik de heren mijn zaak zag binnenstormen. Het eerste wat ik dacht was: hoe het toch mogelijk is dat je gewoon thuis vanuit je luie stoel, live via je laptop, je winkel aan gort kunt zien slaan. Ik bedoel, waar gaat het heen met de techniek. Toch? ”

Ja, wat voor zinnigs moet je anders antwoorden op zo’n ongekend open deur?

Even later beelden van Rutte die reageert op de rellen: “Ik wil geen sociologische verklaringen horen voor rellen die niets anders zijn dan crimineel gedrag.” Daar heeft de premier een punt. Hier moet de mattenklopper overheen, snelrecht, zware gevangenisstraffen.  Ik wil geen spijkers op laag water zoeken, maar geldt dat dan ook niet voor het criminele gedrag van de overheidsboys, inclusief Rutte zelf,  in de toeslagenaffaire? Ik bedoel; als we het nou toch hebben over excessief geweld..

Kortom: Het was me het weekje wel, dus haak ik af en ga de hond uitlaten. Intussen heb ik het idee dat de talkshows deze week wel héél erg van de rel zijn.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "HET WAS ME HET WEEKJE WEL OP1"

Geschreven door Paco Painter . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(55)
31 commentaren
10 nuttige stemmen.
03.02.21
Feedback schrijfkwaliteit
Zoals de meeste van je stukjes weer een genot om te lezen. Helaas gaat het voor veel presentatoren ook op dat ze beter kunnen lullen dan luisteren. Gebeurt ook op de radio. Luister eens naar Gijs Staverman op Radio 2. Tenenkrommend..
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Waardering schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Paco Painter 05.02.21
    Dank je Hedwig
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart