Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

345 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Columns
  • Het waarom van de in plastic verpakte losse komkommer
Het waarom van de in plastic verpakte losse komkommer

In de supermarkt-waar-ze-de-spullen-gewoon-in-de-doos-in-de-schappen-zetten,  wandel ik naar de groenteboulevard om een komkommer te scoren. Ik houd halt bij een kist met de tekst: “biologische komkommers”

Alle komkommers zijn afzonderlijk verpakt in een laag plastic (?) Dat begrijp ik niet. Waarom überhaupt een komkommer verpakken! Waarom is überhaupt bijna alles in  plastic verpakt??

Dat vraag ik aan een supermarkt medewerker wiens taak het is, lege kisten in de schappen te vervangen voor volle.

Ik wijs hem op de komkommers: 'mag ik vragen waarom u deze verpakt?’ 

Hij kijkt naar de kist: ‘Eh…zo worden ze aangeleverd.'

Hier moet ik over nadenken. 'Maar dat plastic is toch heel milieu vervuilend?',  probeer ik.  'Je gaat komkommers toch niet afzonderlijk in plastic verpakken, laat staan biologische komkommers?’ 

'Dat doe ik ook niet, meneer. Ik verpak niets hier. Ik verplaats alleen dozen en kisten.'

Ik zucht, en wijs hem op de dozen eieren tegenover de komkommers. Tot nu toe altijd verpakt in stevig karton. Tot mijn verbijstering nu in een plastic doos. Twintig eieren Euro 3.85 . Dus vraag ik aan hem: ‘En die eieren dan, in dat plastic doosje. waarom geen karton meer. Dat is toch allemaal niet logisch?’

'Eh..dat klopt, meneer! Maar kan meneer niet lezen dan? Ziet meneer ergens op die dozen het woord “logisch” staan? Het is inderdaad niet logisch, meneer, het is biologisch..'

Mijn adem stokt. Tegen deze logica kan ik niet op. Toch vraag ik hem nog waarom 20 bruine eieren duurder zijn dan 20 witte eieren.

'Goede vraag van meneer…eh…bruine kippen zijn groter…hebben meer voer nodig…. logisch toch?'

Het liefst zou ik nu dood willen zijn. Ter plekke.. Maar het komt er gewoon niet van. Te druk met leven enzo.. Je accepteert het. ….wat moet je anders….


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Het waarom van de in plastic verpakte losse komkommer"

26.06.20
Feedback:
Correctie ivm eerdere waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    3/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig