• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Het pluizenvisioen

Onder het boodschappen doen vervloek ik regelmatig mijn ogen, ze lezen altijd maar door. Het doorgeefluik voor informatie is nooit gesloten.

Op een etiket lees ik: Geurparels geven je wasgoed een eindeloze frisheid. Even ben ik weer in de achtertuin van mijn ouderlijk huis. In korte broek help ik moeder met het ophangen van de was. Zij maakt van natte friemels overhemden en ik reik de houten knijpers aan. ‘Gekke jongen, waarom ga je niet voetballen?’

Vroeger roken mijn schone kleren altijd naar lucht en zonlicht. Zou het waar zijn… Mijn hand reikt naar de plastic fles.

Thuis rollen gifgroene parels in het zeepbakje. Een onnatuurlijk fabrieksparfum irriteert mijn neus. ‘Logisch dat ze het zo sterk maken,’ denk ik, ‘de wasdroger blaast de meeste frisheid weg’.

In de jukebox van mijn verstand staat een teleurstelling klaar. Wacht, niet zo snel opgeven. Hoopvol staar ik naar de hyperfrisse citrusvrucht op de verpakking. Vreemd, dat fruit ken ik niet. Is het een oranje limoen?

De realiteit klopt tegen mijn voorhoofd zodra de droger een lucht begint te verspreiden waar een hoerenmadam zich voor zou schamen. Langer ontkennen is zinloos: de aankoop is nutteloos. Gelukkig was het niet zo duur. Alsof dat een troost is.

Ik kijk naar het emmertje met pluis. Het filter reinig ik na elke droogbeurt, zoals een moderne huisvrouw dat behoort te doen. Mijn vingers wrijven het gevangen stof en minigruis tot wollige plukjes. Vies en lekker tegelijk. Waar bleef dat spul vroeger? In onze achtertuin lag nooit pluis.

Was de wereld anders toen we dit minuscule zwerfafval nog niet kenden? Het pluis was er evengoed, alleen verstopte het zich. Ineens, in een visioen Hildegard von Bingen waardig, zie ik een parallel tussen stofdeeltjes en informatie.

Een luide reclamestem spreekt mij toe… Wil je niet kiezen tussen man of vrouw? Dan ben je genderneutraal. Vroeger was het een probleem. Nu beschikken we over meer informatie. Laat de mensen zien wat jij ziet. We snijden weg wat niet bij je past. Verzilver je recht op geluk.

Sinds het pluizenvisioen is genderneutraal voor mij een reclameterm. Een nieuw hokje met een valse belofte van geborgenheid. Misschien bestond dat hokje altijd al en wilde er niemand lang in verblijven. Het biedt onderdak aan teleurstelling.

Ik zweer bij ongewisheid, de stiekeme zonde. Het moet schemeren als ik een jurk aantrek en oorbellen in doe. In de spiegel bewonder ik de prachtige vrouw die ik ben.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 230
(De gemiddelde waardering is 4.8 door 4 stem(-men)

Reacties   

# Knap!Hans Van Battel 05-11-2019 19:14
Heb ervan genoten!
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…