Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Het pluizenvisioen

| Reinder Veelinx

Onder het boodschappen doen vervloek ik regelmatig mijn ogen, ze lezen altijd maar door. Het doorgeefluik voor informatie is nooit gesloten.

Op een etiket lees ik: Geurparels geven je wasgoed een eindeloze frisheid.  Even ben ik weer in de achtertuin van mijn ouderlijk huis. In korte broek help ik moeder met het ophangen van de was. Zij maakt van natte friemels overhemden en ik reik de houten knijpers aan. ‘Gekke jongen, waarom ga je niet voetballen?’

Vroeger roken mijn schone kleren altijd naar lucht en zonlicht. Zou het waar zijn… Mijn hand reikt naar de plastic fles.

Thuis rollen gifgroene parels in het zeepbakje. Een chemisch fabrieksparfum irriteert mijn neus. ‘Logisch dat ze het zo sterk maken,’ denk ik, ‘de wasdroger blaast de meeste frisheid weg’.

In de jukebox van mijn verstand staat een teleurstelling klaar. Wacht, niet zo snel opgeven. Hoopvol staar ik naar de hyperfrisse citrusvrucht op de verpakking. Vreemd, dat fruit ken ik niet. Is het een oranje limoen?

De realiteit klopt tegen mijn voorhoofd zodra de droger een lucht begint te verspreiden waar een hoerenmadam zich voor zou schamen. Langer ontkennen is zinloos: de aankoop is nutteloos. Gelukkig was het niet zo duur. Alsof dat een troost is.

Ik kijk naar het emmertje met pluis. Het filter reinig ik na elke droogbeurt, zoals een moderne huisvrouw dat behoort te doen. Mijn vingers wrijven het gevangen stof en minigruis tot wollige plukjes. Vies en lekker tegelijk. Waar bleef dat spul vroeger? In onze achtertuin lag nooit pluis.

Was de wereld anders toen we dit minuscule zwerfafval nog niet kenden? Het pluis was er evengoed, alleen verstopte het zich. Opeens -in een visioen Hildegard von Bingen waardig- zie ik een parallel tussen stofdeeltjes en informatie.

Een luide reclamestem spreekt mij toe… Wil je niet kiezen tussen man of vrouw? Dan ben je genderneutraal. Vroeger was het een probleem. Nu beschikken we over meer informatie. Laat de mensen zien wat jij ziet. We snijden weg wat niet bij je past. Verzilver je recht op geluk.

Sinds het pluizenvisioen is genderneutraal voor mij een reclameterm. Een nieuw hokje met een valse belofte van geborgenheid. Misschien bestond dat hokje altijd al en wilde er niemand lang in verblijven. Het biedt onderdak aan teleurstelling.

Ik zweer bij ongewisheid, de stiekeme zonde. Het moet schemeren als ik een jurk aantrek en oorbellen in doe. In de spiegel bewonder ik de prachtige vrouw die ik ben.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 331

4.835

(De gemiddelde waardering is 4.8 door 6 stem(-men)

Reacties   

# Knap!Hans Van Battel 05-11-2019 19:14
Heb ervan genoten!

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Een pijnlijk geval

Geschreven door Harry Boerkamp. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Met open armen komt ze lachend op mij afgelopen. Althans, dat dacht ik. Ze ziet me niets eens staan. ‘Hoi Ruud,’ hoor ik als ze vlak bij mij is. Achterom kijkend, zie ik da...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!