Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Het Penthouse

Ons hotel op één van de oostelijke eilanden van de Indonesische archipel, vertoonde onmiskenbare trekjes van het ‘glorieuze’ koloniale verleden dat de tand des tijds niet had doorstaan. Op het riante terras genoot mijn man van het uitzicht op een vulkaan waarvan de sporen van de laatste uitbarsting nog zichtbaar waren.‘Een koel glas bier zal er wel ingaan,’ zei ik terwijl ik de uitgepakte koffer onder het bed schoof.
‘Je wordt op je wenken bediend,’ antwoordde hij en wees op de aanstormende jongeman die tien minuten eerder de bagage op onze kamer had afgeleverd. Aan zijn blik te zien, leek zijn hoop gevestigd op mijn man die hem, naar ik vermoedde, een fooi had gegeven die in de smaak gevallen was.
‘Is de kamer naar uw zin,’ vroeg hij in gebrekkig Engels om zonder onderbreking verder te gaan: ‘Op het dak van het hotel is er nog een penthouse voor u beschikbaar.’
Een penthouse hier, op dit eiland waar de tijd vijftig jaar leek te hebben stilgestaan, wekte onze nieuwsgierigheid. We stonden tegelijk op.
Alsof hij zich nu pas van mijn aanwezig­heid bewust werd, keek de jongen me verstoord aan om mij meteen daarna weer te negeren. Druk pratend pakte hij de arm van mijn man om hem met vaste hand te begeleiden bij het beklimmen van de brede buitentrap die met een ruime bocht op het dakterras eindigde. Geamuseerd keek ik toe hoe hij met een verleidelijke lach, nauwkeurig geplande aanrakingen en hoopvolle blikken, zijn best deed indruk te maken. Mijn man begon zich zichtbaar ongemakkelijk te voelen.
‘Volgens mij is het liefde op het eerste gezicht,’ merkte ik niet zonder leedvermaak op. Mijn man beaamde het lijd­zaam, slenterde met de jongen naar de rand van het dakterras om hem vriendelijk maar beslist te vertel­len dat hij het leuk vond met hem te praten maar al een vriend had en het daarbij wilde laten. Hij accepteerde de afwijzing grootmoedig en wees mijn man, alsof er niets was gebeurd, op het weidse uitzicht dat het dakterras bood.
‘Zullen we maar weer eens naar beneden gaan? We blijven liever in onze eigen kamer,’ voegde ik er ironisch aan toe en richtte mijn blik op de half opengewerkte houten hut die zijn beste tijd ruimschoots achter de rug had. De jongen glimlachte minzaam en nam voorzichtig achteruit lopend met lichte buiginkjes afscheid van mijn man.

Toen we de volgende dag na een verkenningstocht over het eiland in ons hotel terugkeerden, bleek dat we niet meer de enige gasten waren. De kamer naast ons was bezet door een Ameri­kaans echtpaar. Terwijl wij ons binnen wat opfristen zagen we onze vriend voorbij komen. Hij wendde zich direct tot de buurman zonder zich ook maar iets aan te trekken van diens echtgenote. Vaag hoorden we het woord penthouse vallen. Even later zagen we hem met de Amerikaan weglopen. Zijn vrouw las nietsvermoe­dend verder.

Paul Woerlee

Auteur van ‘Apen in een pak’

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 605
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten