Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Het paasbuffet

columns"Is dit de trein naar Utrecht?” Twee dames van rond de vijftig stappen tegelijk met mij in. Ze dra gen beiden halfhoge suède laarsjes en hebben dezelfde blonde coupe. Het zouden best eens zussen kunnen zijn. Zussen of nichten of misschien toch gewoon vriendinnen. Ik noem ze voor het gemak Trudy en Mary.

Mary is duidelijk de meest praatgrage van de twee. Zodra haar billen het gifgroene NS-bankje aantikken, begint ze te ratelen. Ik kan haar letterlijk verstaan. Zo weet ik al ruim voor de eerste stop, Almere Oostvaarders, dat ze voor de tweede keer oma is geworden. “ De baby is zo pienter dat hij zich met vier maanden al probeert om te draaien,” zegt ze trots. Haar oudste kleinkind, eveneens een jongen, is een behoorlijke lastpak. Dit is vooral te wijten aan het gedrag van haar schoondochter die, volgens Mary, niet streng genoeg is. Als hij bij haar is, is er niets aan de hand! Trudy knikt en humt een paar keer, terwijl Mary onvermoeibaar doorpraat.

Voor haar andere schoondochter, inmiddels bijna ex- schoondochter, heeft ze helemaal geen goed woord over. Sinds zij haar zoon heeft verlaten, heeft hij enkel financiële problemen. Er is zelfs mediation aan te pas gekomen. Bij het uitspreken van het woord “mediation” beginnen haar ogen te glimmen. Ze kijkt triomfantelijk mijn kant op. Heb ik wel gehoord dat zij zojuist een wel heel gewichtig woord in de mond heeft genomen? “Vanzelfsprekend springen we wel bij,” vervolgt Mary vroom, "maar ik heb nu eenmaal geen leggende gelden." Ze zucht. “Mijn CV ketel is stuk en de lekkage aan de schuifpui moet ook nog steeds verholpen worden.” Trudy knikt instemmend; er is geen speld tussen te krijgen.

“We bereiken over enkele minuten Almere Centraal,” galmt het door de wagons. Mary zit te wiebelen op haar stoel. Nu de conducteur praat, moet zij haar mond houden. Dat valt haar zwaar. Ik duik in mijn boek. Plots klapt Mary enthousiast in haar handen en verheft haar stem. “Meid, ik heb je nog helemaal niet verteld wat wij met Pasen gaan doen!” Ik spits mijn oren. “Wij gaan met zijn zevenen dineren bij Van der Valk in Harderwijk. Inclusief drank voor maar vijfenvijftig euro per persoon, echt geen geld!” “ Nee, echt geen geld,” papegaait Trudy haar zus/nicht/vriendin na. Terwijl Mary en Trudy samen verder bakkeleien over de komende paasdagen maak ik een snelle rekensom. Het buffet kost Mary bijna vierhonderd euro! Voor dat geld zou ze mooi haar CV ketel en schuifpui kunnen laten repareren en wie weet schiet er dan ook nog wat over voor haar zoon in nood. Maar dat wil Mary vast niet horen. Grinnikend loop ik het treinstel uit: Vrolijk Pasen!

© Natasja Bijl

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1971
(Gemiddelde waardering 4.9 met 18 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

Koen

nov 12, 2019 Poëzie Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten