Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Het jank Moment

| Suzette Boyer
Een keer in de zoveel tijd komt er zomaar en zonder enige zinnige reden een jankmoment om de hoek kijken. Een moment waarop je te pas en te onpas aan het snotteren slaat, met alle gevolgen van dien. Waar is de tijd gebleven dat je ongegeneerd kon brullen zonder uitleg en zonder uiterlijke gevolgen. Zo'n gierende huilbui compleet met kleutergesnik, die niet-meer-uit-je-woorden-kunnen-komen-snikpartij die alleen getroost kon worden op een vertrouwde schoot, waardoor je van de weeromstuit nog maar even door bleef huilen, gewoon omdat het zo lekker zat, op die schoot. En als de traantjes eenmaal gedroogd waren was er ook geen spoor meer te bekennen van dat hartverscheurende leed op zo'n kinder snoetje. Wat een verschil met nu!
Hoewel ik mensen ken die in staat zijn om keurig netjes te huilen en zonder zichtbare sporen weer opduiken uit het tranendal, zie ik er na een huilbui uit alsof ik na een te zware bevalling linea recta de kroeg in ben gedoken.
'Naar beneden persen en niet op je hoofd.' riep de verloskundige waarschuwend bij nummertje één.
'Anders kunnen de adertjes in je ogen springen en da's geen mooi gezicht.'
Letterlijk.
Nou, ik heb geen bevalling nodig om zo'n gezicht te creëren. Reden genoeg dus om het huilen tot een minimum te beperken. Maar goed, zoals ik al schreef komt er eens in de zoveel tijd zomaar en zonder enige zinnige reden zo'n jank moment om de hoek kijken.
Het zal goeddeels wel te maken hebben met de hormonen die op de idiootste momenten toeslaan, ons spiegelbeeld vertroebelen, het positieve zelfbeeld meedogenloos ombrengen en een stabiele kenau in drie handgrepen terugbrengen naar een labiele kraakporseleinen piepmuis.
Manlief heeft begrip tot een bepaalde hoogte. 'Ik heb ook last van hormonen.' roept hij, alsof hij daarmee 'one of the girls' denkt te kunnen worden. 'Elke vijftien minuten gebeurt er iets met me.'
Ik snuif minachtend dat ik wel op m'n vingers kan natellen wat er dan wel met hem gebeurt, maar dat troost mijn leed geenszins. Waar zijn hormonen hem positief beïnvloeden, zijn de mijne in beraad over hoe ze mij zo snel mogelijk aan het brullen kunnen brengen. Ze roeren grinnikend in een ketel met daarin een gruwelijk brouwsel: een snufje sentimentaliteit voor alles wat leeft, een flinke schep onzekerheid, een paar druppels donderwolk, vier liter zelfbeeldcrusher en om het af te maken twee eetlepels bweh concentraat.
Bij voorkeur te serveren als ik mijn teen stoot, langs de spiegel loop, mijn saldo opvraag bij de bank of als de laatste roze koek blijkt te zijn opgegeten door manlief die ter verdediging zegt 'dat ik blij mag zijn dat hij aan mijn lijn denkt.'
Nou ja goed, da's dan toch wel lief, want zo pas ik in elk geval nog op zijn schoot.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1280

4.55

(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Perspectief

Geschreven door D M. Geplaatst in Coronavirus.
Bezie het eensvanuit mijn perspectiefsprak moeder natuuren vertel me danwie is het virusen wie is de kuur?
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!