Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Het is altijd jammer

Een lokale krant, meestal het lokale sufferdje genoemd, is iets wat hard nodig is voor een gemeente, zeker voor het lokale nieuws, opvallende zaken en af en toe een leuk verhaaltje, afgewisseld met de aanbiedingen van de lokale middenstand en eventuele een grotere middenstander in de buurt. En het is gewoon leuk om een column zo nu en dan te lezen. Maar ja … financieel kan het niet altijd uit.


Nu moet ik eerlijk bekennen dat Swifterbant voor mij niet zo bekend is: jaren geleden elke dag doorgekomen met het OV en nadat ik verhuisd was dus niets meer, tot afgelopen week een collega plots het onderwerp weer aansneed: haar direct leidinggevende komt dus uit het mooie dorp Swifterbant. Toen kwamen de gedachten aan voorheen weer terug.

Zeker meer dan acht jaar geleden woonde ik in Emmeloord en werkte in Harderwijk en aangezien ik geen auto heb en gek ben op het openbaar vervoer, moest ik elke dag ‘s ochtends vroeg van Emmeloord via een aantal plaatsen, en dus ook via Swifterbant, naar Harderwijk. Je kon er best een flinke tijd voor uittrekken en meestal kon ik ook wat slapen - maar niet verder vertellen hoor !


Die bustocht naar Swifterbant was wel mooi, vooral in de zomer, als je de grote weg af komt en dan het dorp indraait naar het plein waar een bushalte stond. Maar juist dat stuk van de weg af, vanaf Dronten dus linksaf naar beneden, waar links en rechts een water lag, een haventje, fantastisch, echt heel mooi. Zeker als daar net voor de velden compleet in bloei stonden. Tegen die tijd in de bustocht had ik mijn ogen meestal weer wel open.

Maar ik moet wel toegeven dat we wel erg snel door Swifterbant waren, wat dus inhoudt dat het dorp niet zo groot is en dat klopt dus met een kleine 6000 inwoners.


Nu moet ik u een geheimpje verklappen: ik kom zelf ook uit een klein dorp in Brabant en dat is altijd heel goed bevallen en ondanks dat mijn ouders en mijn broertje zijn overleden en mijn zus en ik daar niet meer wonen, heb ik nog dagelijks heimwee. Misschien klinkt het stom, maar ik denk dat hoe ouder je wordt, ook groter het verlangen naar vroeger steeds weer boven komt borrelen. Ik heb er nog wel familie, maar daar ben ik al jaren niet meer geweest, maar ik moet gewoon terug naar mijn geboortegrond, echter de vraag is , wat en hoe in het dorp kan ik weer zien om daar een dag naar toe te gaan. Het is bijna drie uur reizen, dus ik moet wel iets hebben om te gaan bekijken; misschien iets met de jaarmarkt en de kermis in oktober.


Enfin, ben trots op uw dorp en geniet er van.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 96
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.