Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 665
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Het genot van Fundajargon
© marjon klomps op .
Aantal hits: 741

Een scheiding brengt ook leuke dingen met zich mee. Omdat mijn aanstaande ex in ons gezamenlijk huis tussen de herinneringen blijft wonen, mag ik op zoek naar een nieuw huis. Vaak hoor je dat mensen na een scheiding in financieel noodweer terechtkomen, maar sinds ik begin dit jaar een vaste uitbreiding van uren kreeg op mijn werk, baad ik in weelde. Ik kan zelfs een huis kopen dat flink meer waard is dan het huis waar ik nu in woon. Het geluk lacht me toe en ik beschouw het maar als een gunstig voorteken van een onbezorgd vrijgezellenbestaan.

Om mij te oriënteren op een nieuwe woning werd ik dagelijks bezoeker van Funda. En dat bleek onverwacht leuk. Ik kan het iedereen aanraden, ook als je geen huis gaat kopen. Want behalve onbeschaamd gluren in andermans stulpje, wegdromen bij kapitale villa’s en gruwen van zwaar eikenhouten keukens, schrootjes op het plafond en een overkill aan Boeddhabeelden, is de taal waarmee de makelaars de huizen aanprijzen bijzonder goed voor de lachspieren. Ik heb me kostelijk vermaakt de afgelopen maanden.

Grofweg kun je drie soorten vermakelijkheden onderscheiden. Ten eerste is er natuurlijk de onversneden anakoloet oftewel de ontspoorde zin : ‘De bovenverdieping is voorzien van een vaste gestoffeerde trap die tevens dienst kan doen als derde slaapkamer.’ Ik kwam er zoveel tegen dat ik een tijdelijke Facebookpagina begon om andere mensen ook te laten genieten.

Ten tweede is er de dooddoener: ‘Het huis is instapklaar, dus pak je koffers maar.’ Een rijmende makelaar die je het gevoel van een viersterren hotel wil bezorgen.

En dan heb je nog de opgewekte eufemismen om de minpunten van een huis weg te moffelen: ‘Deze slaapkamer is ideaal als inloopkast.’

Ik kan nog veel meer prachtige voorbeelden noemen, maar ik raad je aan er zelf een paar middagen eens lekker voor te gaan zitten. Het is toch te warm om iets anders te gaan doen, en rustig binnen zitten tussen twaalf en vier is mooi conform het zojuist van kracht geworden hitteplan. Ik geef een tip: begin bij huizen die wat achterstallig onderhoud hebben, daar staan de mooiste.

Zelf stop ik er een tijdje mee, met Funda. Want tussen al het bloemrijke Fundajargon vond ik een mooi huis (keurig onderhouden met een onderhoudsvriendelijke achtertuin) waar ik, als alles naar wens gaat, over een kleine vier weken naartoe kan verhuizen. Dus ik ben even te druk voor dit soort nutteloze maar zeer vermakelijke hobby’s. Ik moet inpakken, dingen regelen, een nieuw bed kopen. En daarna ben ik wel een week of twee zoet om de hele achtertuin van betegeling te ontdoen en er een mooi, groen tuintje van te maken.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Het genot van Fundajargon"

Geschreven door marjon klomps . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart