Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Het belang van communicatie

columnsVan de week kwam mijn dochter naar mij toe met de vraag: ‘Wat kun jij als moeder eraan doen als ik besluit vandaag niet naar school te gaan?’ Die vraag kwam onverwacht bij mij binnen. Er overviel me een gevoel van déjà vu. Ik kneep mezelf in mijn arm om te checken of ik niet toevallig in een nachtmerrie zat, waaruit ik zo wakker zou worden. Helaas; het was geen droom maar de werkelijkheid.  

‘Ja, zeg nou mam, wat kun je eraan doen?’ Dochterlief keek me triomfantelijk aan. Ze was zich duidelijk bewust van het enige juiste antwoord, namelijk dat ik er niets aan zou kunnen doen. Natuurlijk zou ik haar naar school kunnen brengen. Uit ervaring met haar oudere zus weet ik inmiddels dat dit nutteloos is. Als een puber echt dwars is, weet zij de wegen wel te vinden om te doen wat zij  zelf wil, ongeacht wat de maatschappij, inclusief ouders, ervan vindt.

En dus gooide ik het over een andere boeg. Ik wees haar erop dat alleen zij kan bepalen hoe haar leven er gaat uitzien. Met andere woorden: ik triggerde haar eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Want één ding heb ik inmiddels wel geleerd en dat is dat pubers voor vol willen worden aangezien. Ze willen graag bij de volwassenen horen en tja, daar horen ook bepaalde verantwoordelijkheden bij. Er ontstond zo een leerzame discussie.

De conclusie van dochterlief was – goddank – dat ze iets van haar leven wil maken. Ze is zich ervan bewust dat ze de toekomst voor zich heeft. Ze beseft dat haar schooltijd een noodzakelijke periode is om tot haar uiteindelijke doel te komen: een goed betaalde baan met de nodige uitdagingen. Stilletjes vroeg ik me af of de door mij gedoogde ‘baaldag’ van een paar dagen eerder er positief toe heeft bijgedragen.

Ach, mijn dochter. Natuurlijk heeft ze haar buien; ze kan soms dagen aan het mokken zijn omdat ze met het leven – en waarschijnlijk zichzelf – in de knoop zit. Op dergelijke momenten kan het hier heftig knetteren. Maar vaker laat ze mij versteld staan van haar visie op bepaalde dingen in het leven. Dan vraag ik me af hoe het komt dat een vijftienjarige griet zo diepzinnig uit de hoek kan komen.

Pubers leren van ons, de volwassenen. Jazeker. Maar ze zien vooral ook dingen die wij volwassenen in hun ogen anders, oftewel beter zouden kunnen doen. En dat houdt beide partijen scherp.

Dochterlief is gewoon naar school gegaan die dag. Haar vraag bleef me bij. Een aantal dagen heb ik er nog over nagedacht. Kinderen; we hebben ze te leen. Ik zal ook haar uiteindelijk moeten loslaten. Wat mij betreft wel met overzichtelijke stappen. Een nieuwe fase is aangebroken. Ik ben benieuwd wat haar volgende diepzinnige vraag zal zijn. Zolang vragen maar blijven leiden naar open communicatie met wederzijds respect, komt alles goed.

© Irma Kurpershoek

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1323
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.