Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Herrie op Ameland

Publicatie: 25.07.2021 | Hedwig Meesters

Scholeksters. Een vreemde naam voor vogels die geen vijftig meter diep de zee induiken om op schol te jagen, maar in weilanden en op stranden hun drilboren van snavels de grond in rammen op zoek naar schelpdieren en wormen. Alleen hun zwart-witte veren en het volledig ontbreken van zangtalent delen ze met de gewone ekster. Noem een ooievaar dan ook meteen ekster. Een dasekster of zo. Naar een dier dat niet op zíjn menu staat.

Met een vriendin ben ik op Ameland. Leuke dorpjes. Fijne fiets- en wandelpaden. We hebben meestal goed weer. En een indrukwekkende geluidsoverlast. Niet van dronken jongeren of knallende muziek. Onze hotelkamer kijkt uit over een weiland waarin schapen er op los kauwen en wezenloos in het niets staren. Wat moet je anders als wollige grazer?

Schapen zijn vreedzame dieren. Een groepje scholeksters heeft hun grasland gekoloniseerd en laat duidelijk horen wie het er voor het zeggen heeft. Scrol in de link naar beneden, zet het volume op keihard en klik onder ‘herkenning’ op ‘groep.’

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/Scholekster?gclid=Cj0KCQjwl_SHBhCQARIsAFIFRVWfbs9pJ04jYEqs1cMLHMI3v_fI-MKk-kbC5HvlNSZOMmsMhmCoFnMaApBSEALw_wcB

De eerste minuten in deze herrie laat me glimlachen. Maar deze vrolijke vriendjes zetten vanaf halfvijf ’s morgens al een trommelvlies tergende strot op. Een ouderwetse bellenwekker van de HEMA is er niets bij. Of we nu ’s middags bij het hotel terugkomen of ’s avonds: de hele tijd laten ze luidruchtig van zich horen. Alleen ’s nachts houden ze hun snavel. Eerlijk gezegd denk ik dat deze vogelsoort gewoon geniet wanneer ze zo tekeer kunnen gaan. Ik laat mijn ochtendslaap er niet meer door verpesten en schroef de tweede nacht oordopjes in.

Op de laatste dag twijfel ik of ik een beeldje van een scholekster als souvenir van Ameland mee naar huis neem. Het wordt ongewild een verkoudheid.  

WAARDERING

HITS:

634

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
08.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Leuk! Voortaan luister ik met andere oren naar scholeksters
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
01.08.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Sfeervol, Hedwig. Ik ruik de Wadden; het doet me denken aan Terschelling waar ik menige vakantie heb doorgebracht vroeger. Liever de herrie van scholeksters dan geluidsoverlast van feestende buren.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.07.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Heel grappig beschreven! Wat ik nog wel leuk had gevonden was dat je het geluid van scholeksters in taal had gevat.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hedwig Meesters 28.07.21
    Bedankt Bart. Over je opmerking: soms zeggen geluiden meer dan woorden ;-)
    • Bart Jongeling 29.07.21
      Ja, Hedwich, zo ken ik er ook nog eentje. Meedoen in de Tour de France met een Porsche en zeggen: ‘soms gaat een Porsche gewoon harder dan een Motobecane! ;))
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.