Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Herfst van mijn leven

Ik ben in de leeftijdloze herfst beland. Herfstlieden zoals ik zitten pakweg tussen de achtenvijftig en achtenzeventig jaar. Tussen de tweeënzestig en tweeëntachtig mag van mij ook. Mijn punt is dat men de leeftijd van herfstlieden moeilijk kan raden. Sommige uit onze groep ambiëren nog een carrière of zoeken een nieuwe uitdaging. Anderen vinden het we genoeg zo en bouwen hun werk af of zijn er al mee gestopt. We zitten in een ingewikkelde levensfase. Voor vrouwen is het baren van kinderen zo'n beetje uitgesloten, alleen het krijgen van een kleinkind kan eventueel nog een optie zijn. Over het algemeen genomen vinden we bij een zoektocht naar een nieuwe woning, vooral gemak belangrijker dan vierkante meters. De invulling van onze vrije tijd is op zijn zachts gezegd tegenstrijdig. We verlangen naar heerlijke rust en tegelijkertijd zoeken we naar drukke bezigheden. Kortom we streven naar een zinvol bestaan, maar ontwijken teveel gedoe. We kijken opgetogen uit naar een fijne toekomst, alleen zit het verleden ons af en toe in de weg. We voelen ons fit, maar daarbij hebben we wel regelmatig last van PHPD (Pijntje Hier Pijntje Daar).

Voor de meeste herfstlieden zijn de zomerjaren ongemerkt voorbij gevlogen. We moeten daarbij vaststellen dat we de tijd te vaak door onze vingers hebben laten glippen. Met het excuus van te veel sores aan het hoofd, konden we toen voor ons gevoel niet te lang stilstaan bij mooie momenten en zijn daarom onze gelukshaltes zo'n beetje blindelings voorbijgegaan. En nu zijn we opeens te oud voor: ..... Vul maar in. Nota bene ons hierover te ergeren is verspilde emotie en volkomen zinloos.

Hoe oud zou die levenslustige zeventiger zijn? Hoeveel jaren telt de uitgebluste zestiger? We zijn beslist geen homogene groep. De ware leeftijd van herfstlieden is niet te schatten. Door ons gedrag verwarren we de medemens. Niet alleen de lentekinderen, de zomervolwassenen en de winter bejaarden, nee we benevelen ook onszelf. Zijn we jong, oud of te?

Verontrustend vind ik dat er een onderzoek schijnt te bestaan waarin vermeld wordt dat mensen vanaf vijftigjarige leeftijd elkaar niet meer aantrekkelijk vinden. Lekker dan! In de herfstfase een relatie beginnen met een leeftijdgenoot komt er dus op neer dat deze gedoemd is tot een platonische verhouding. Alleen voor seks mijn pijlen te richten op veertigers klinkt ook weer te vermoeiend. Bovendien zou dit een kansloze missie zijn, want qua uiterlijk zit ik duidelijk in de herfst. Daarom zoek ik andere mogelijkheden om mijn driften te sussen. Schrijven lijkt me een goed alternatief. Waarover? Misschien over het feit dat ik in de leeftijdloze herfst ben beland. 
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 357

4.55

(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

dinsdag 31 maart

Geschreven door Luc Verschuren. Geplaatst in Blog.
Toch nog groen gesloten gisteren en vandaag zelfs groen geopend!  Al met al positief, als de beurs die lijn weet vol te houden.  In the picture: Fastned. (openi...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!