• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Henktober

Ik kan er niet omheen. Hoewel ik in deze rubriek elke maand over mijn wankele schreden op het schrijverspad wilde gaan schrijven, was oktober voor mij en mijn gezin toch vooral de Maand van Henk.
Henk is een man van in de vijftig, een gewezen klusjesman met een buikje, een goedmoedige vent die volgens mij leeft volgens het motto: ‘Zolang ik het goed vind, vind ik alles goed.’
Ik hoorde een paar maanden geleden voor het eerst over Henk. Zijn vrouw belde me, het ging over mijn zoon. Henk en zijn vrouw wilden een zorgboerderij opzetten. En ze wilden graag dat mijn zoon bij hen op de boerderij zou komen wonen.
Mijn zoon heet Jelle en hij is twaalf. Hij is ook verstandelijk beperkt en bij vlagen smerig agressief. Tot hij tien was woonde hij bij ons, daarna verhuisde hij naar een instelling. Een probleem echter was dat Jelle niet goed zat in de instelling waar hij woonde. Jelle heeft een heel specifieke beperking, zo praat hij bijvoorbeeld niet. Het is dus moeilijk communiceren met hem als je hem niet kent. Op de woongroepen waar hij woonde waren er veel wisselingen in personeel, weinigen leerden hem echt kennen.
Ik droomde met mijn man over een plek waar Jelle wel goed zou gedijen, een soort gezin, waar hij zich kon hechten en zich begrepen wist. Die plek werd ons aan het begin van de zomer zomaar in de schoot geworpen. Toen ik dat telefoontje aannam, de eerste keer dat de vrouw van Henk belde, voelde dat dus een beetje zoals het moet voelen als op zondag Winston G. met een bloemetje en een cheque aan de deur komt om te zeggen dat je de loterij hebt gewonnen.
Begin oktober huurde Henk met zijn vrouw en twee pleegkinderen een boerderij en Jelle was een maand later ook welkom. We gingen eerst kennismaken, om te zien of het klikte tussen Jelle en zijn nieuwe huisgenoten. Toen ik op de heenreis vertelde dat Henk klusjesman is, viel Jelles mond open. “E?” vroeg hij vol bewondering.
Ja, echt waar, Jelle.
Jelle is dol op knutselen en klussen. Het liefst knutselt hij rolstoelen voor zijn knuffels (vraag me niet waarom). Mijn man snijdt met zeer grote regelmaat een karton in stoelvorm, prutst aan de onderkant twee bamboestokjes aan het vehikel en bevestigt vier jampotdeksels. Touwtje eraan, klaar. Knutselen is volgens Jelle zo ongeveer het fijnst van de hele wereld.
Eén ding staat nog hoger: Klussen. Klussen is knutselen voor volwassenen. Geen watjesgedoe met karton en lijm, nee, er komt echt en soms gevaarlijk gereedschap aan te pas. En hout, en schroeven. Als je kunt klussen ben je pas echt een grote vent, dan doe je ertoe in de wereld.
Sinds dat eerste bezoek aan de boerderij is het Henk voor en Henk na. De rest van het nieuwe gezin doet er niet toe. Jelle vraagt honderduit. Hoelang duurt het nog voor Jelle naar Henk gaat verhuizen? Brengt Henk hem ook naar school? Kan Henk eigenlijk wel koken? Domme vraag, natuurlijk kan Henk koken. Henk kan alles. Henk is God. Tijdens de verschillende bezoeken die wij afgelopen maand aflegden aan de boerderij, eh, Henk, keek Jelle vol bewondering naar zijn nieuwe verzorger en zorgde er steeds voor dicht bij hem in de buurt te blijven.
Wij merken nou al: Henk ontzorgt. We hoeven nauwelijks nog een vinger uit te steken. Moet er een konijnenhok gebouwd worden voor Jelles nieuwe konijnen? Joh, dat fikst Henk in een handomdraai. Hoe krijgen we Jelles bed straks van de groep naar de boerderij? Henk heeft een aanhangwagen! Nee papa, laat die rolstoel voor de knuffel maar zitten, dat kan Henk veel beter.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 906
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…