Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Hemelvaart

| Robert Beernink
Stilte. Twee gedragen minuten. Het is vier mei. Het aantal laatste ooggetuigen neemt gestaag af. Het is nu aan ons, de eerste generaties van na de oorlog, die de verhalen uit de eerste hand hebben meegekregen en nog directe verbondenheid met getroffenen en slachtoffers voelen. Desondanks is het onmogelijk je te verplaatsen in een wereld vol genadeloze onderdrukking en nietsontziende vervolging. Wim Aloserij, overlever van drie concentratiekampen en het bombardement van oceaanstomer Cap Arcona, overlijdt vlak voor Dodenherdenking, waarbij hij Koning en volk zou toespreken. Steeds vaker gaan we naar de gruwelplekken waar het gebeurde, in een poging iets van het oninvoelbare te voelen. Deze Hemelvaartsdag reizen we naar Neuengamme, nabij Hamburg, een van de kampen die Wim overleefde. ‘Vernichtung durch Arbeit’ was daar het motto: vernietiging door loodzware arbeid, maar ook mishandeling, ondervoeding en gebrek aan hygiëne. Wim is niet de enige reden. Mijn lieve moeder, geboren in Zeddam, in de Liemers, is nu 93 jaar oud en nog kraakhelder van geest. Tijdens de crisisjaren hadden ze thuis een kostganger: Dominicus Ettema, assistent-directeur van de melkfabriek, maar bovenal moedig verzetsheld. Het laatste beeld: de verraden en opgepakte man, gekneveld liggend in de vrachtwagen staat in ma’s geheugen gebeiteld als in een grafsteen. Onvoorwaardelijke trouw aan zijn vrienden en hardnekkig zwijgen, brachten hem via kamp Amersfoort ook naar Neuengamme. ‘Heer, verhoor het gebed van uwen getrouwen dienaar Dominicus, die zover van U in het land der kwelling, duisternis en dood ronddoolde’ staat op het bidprentje. Hier rest alleen nog stilte.

12 mei 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 507

4.55

(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

De komiek

Geschreven door stella Mantel. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Hahahaha, wat kunnen sommige mensen toch heerlijk luidkeels lachen. Niet te geloven.Ik kan dat niet, een glimlach is al heel wat. Laatst hoorde ik een mop,maar lachen kon i...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!