Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 666

Hemelvaart

Stilte. Twee gedragen minuten. Het is vier mei. Het aantal laatste ooggetuigen neemt gestaag af. Het is nu aan ons, de eerste generaties van na de oorlog, die de verhalen uit de eerste hand hebben meegekregen en nog directe verbondenheid met getroffenen en slachtoffers voelen. Desondanks is het onmogelijk je te verplaatsen in een wereld vol genadeloze onderdrukking en nietsontziende vervolging. Wim Aloserij, overlever van drie concentratiekampen en het bombardement van oceaanstomer Cap Arcona, overlijdt vlak voor Dodenherdenking, waarbij hij Koning en volk zou toespreken. Steeds vaker gaan we naar de gruwelplekken waar het gebeurde, in een poging iets van het oninvoelbare te voelen. Deze Hemelvaartsdag reizen we naar Neuengamme, nabij Hamburg, een van de kampen die Wim overleefde. ‘Vernichtung durch Arbeit’ was daar het motto: vernietiging door loodzware arbeid, maar ook mishandeling, ondervoeding en gebrek aan hygiëne. Wim is niet de enige reden. Mijn lieve moeder, geboren in Zeddam, in de Liemers, is nu 93 jaar oud en nog kraakhelder van geest. Tijdens de crisisjaren hadden ze thuis een kostganger: Dominicus Ettema, assistent-directeur van de melkfabriek, maar bovenal moedig verzetsheld. Het laatste beeld: de verraden en opgepakte man, gekneveld liggend in de vrachtwagen staat in ma’s geheugen gebeiteld als in een grafsteen. Onvoorwaardelijke trouw aan zijn vrienden en hardnekkig zwijgen, brachten hem via kamp Amersfoort ook naar Neuengamme. ‘Heer, verhoor het gebed van uwen getrouwen dienaar Dominicus, die zover van U in het land der kwelling, duisternis en dood ronddoolde’ staat op het bidprentje. Hier rest alleen nog stilte.

12 mei 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Robert Beernink
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 634
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Hemelvaart"

Geschreven door Robert Beernink . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!