Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Hemelvaart

Stilte. Twee gedragen minuten. Het is vier mei. Het aantal laatste ooggetuigen neemt gestaag af. Het is nu aan ons, de eerste generaties van na de oorlog, die de verhalen uit de eerste hand hebben meegekregen en nog directe verbondenheid met getroffenen en slachtoffers voelen. Desondanks is het onmogelijk je te verplaatsen in een wereld vol genadeloze onderdrukking en nietsontziende vervolging. Wim Aloserij, overlever van drie concentratiekampen en het bombardement van oceaanstomer Cap Arcona, overlijdt vlak voor Dodenherdenking, waarbij hij Koning en volk zou toespreken. Steeds vaker gaan we naar de gruwelplekken waar het gebeurde, in een poging iets van het oninvoelbare te voelen. Deze Hemelvaartsdag reizen we naar Neuengamme, nabij Hamburg, een van de kampen die Wim overleefde. ‘Vernichtung durch Arbeit’ was daar het motto: vernietiging door loodzware arbeid, maar ook mishandeling, ondervoeding en gebrek aan hygiëne. Wim is niet de enige reden. Mijn lieve moeder, geboren in Zeddam, in de Liemers, is nu 93 jaar oud en nog kraakhelder van geest. Tijdens de crisisjaren hadden ze thuis een kostganger: Dominicus Ettema, assistent-directeur van de melkfabriek, maar bovenal moedig verzetsheld. Het laatste beeld: de verraden en opgepakte man, gekneveld liggend in de vrachtwagen staat in ma’s geheugen gebeiteld als in een grafsteen. Onvoorwaardelijke trouw aan zijn vrienden en hardnekkig zwijgen, brachten hem via kamp Amersfoort ook naar Neuengamme. ‘Heer, verhoor het gebed van uwen getrouwen dienaar Dominicus, die zover van U in het land der kwelling, duisternis en dood ronddoolde’ staat op het bidprentje. Hier rest alleen nog stilte.

12 mei 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 415
(Gemiddelde waardering 4.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten