Kaatje Mossel

Help! Mijn puber...

© Kaatje Mossel op 05.07.2022.

Help! Mijn puber... doet zijn was niet in de wasmand 

Iedere pubermoeder zal het herkennen: op je wasdag kijk je in de wasmand en wat daar ook in zit: geen was van je lieftallige tiener. Ondanks herhaaldelijk vragen is de wasmand akelig leeg. Ook op de plekken waar de puber zijn was nog wel eens wil leggen (op, naast of onder de wasmand) is geen was te bekennen. Begrijp me niet verkeerd: wij moeders vinden het heerlijk om af en toe de bodem van de lege wasmand te aanschouwen, maar soms voel je aan je water dat deze lege wasmand geen prettige leegte is maar de voorbode voor onheilspellende narigheid.

Tegen de tijd dat je de rest van de was klaar hebt en absoluut geen tijd meer hebt om nog meer te wassen wordt je gevoel bevestigd: de wasmand ontploft bijna door was die er ineens blijkt ingepropt. Met deze hoeveelheid kleding kun je een gemiddelde middelbareschoolklas kleden. Je beseft dat je de komende dagen geen tijd hebt om te wassen, dus deze vreselijke doorn in het oog zal je nog een tijdje tot in je dromen toe achtervolgen.

Je vraagt je puber hoe het kan dat hij dagen- of wekenlang geen was had en je nu ineens zo’n berg bijna ter grootte van de Mont Blanc vindt. De verklaringen die je oogappel geeft lopen uiteen van het simpele ‘vergeten’ via ‘geen zin’ en het overal inzetbare ‘geen tijd’ tot de bekentenis dat hij niet meer wist wat hij nou wel en niet gedragen had en dat hij daarom maar de hele godganse zooi van zijn vloer in de wasmand gedaan heeft.

Hier thuis gaat het niet anders. In het begin werd ik boos, zeurde ik steeds om was of ging ik zelf op strooptocht door de puberverblijven, maar het enige wat dit opleverde was herrie in de tent. Alles heb ik geprobeerd: telefoons afpakken, niet weg mogen als ik de was niet had, geen schermen, maar niks werkte. Nou ja soms werkte het wel even maar over het algemeen had ik zelf het meeste last van de straffen die ik gaf. De sfeer in huis werd er namelijk niet beter op en pubers zijn steengoed in het jouw probleem maken van hun problemen (het is jouw schuld dat ik een onvoldoende heb want ik mocht van jou niet weg en dus kon mijn klasgenoot me niks uitleggen voor de toets).

Inmiddels heb ik geleerd voor mezelf en voor rust in huis te kiezen. Het heeft wat moeite gekost om het los te laten, maar niemand had gezegd dat loslaten makkelijk zou zijn. Alleen was die in de wasmand ligt wordt gewassen. Ligt de was er te laat in? Jammer, wacht maar tot ik weer ga wassen. Ook pas ik selectie toe: eerst mijn eigen was en die van mijn echtgenoot, als er dan nog plek over is in de machine vul ik die aan met puberwas. Niks meer om aan te trekken? Kijk maar wat het minste ruikt of waar geen vlekken op zitten. Vreemd genoeg accepteren de pubers deze gang van zaken zonder morren.

Het resultaat: minder herrie in huis, minder wasstress voor mij en dat terwijl de pubers niet echt stinken. Ze blijken bovendien trouwens ook was op te kunnen vouwen. Als ik na het (op mijn eigen manier) vouwen van mijn eigen was geen zin meer heb in nog drie manden vouwen krijgen de pubers hun was ongevouwen terug. Dat vinden ze niet altijd even leuk maar dat is niet mijn probleem.

Raad van Kaat: Van een volle wasmand na de tijd krijgt de puber vanzelf spijt. Als hij leert zich aan te passen, wordt zijn was vanzelf gewassen. Tot die tijd moet hij maar overleven en leren zijn moeder de was te geven.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
02-07-2024

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    06.07.22
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Met plezier gelezen! En een goede raad!
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    06.07.22
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Ik, mijn kinderen zijn nu 47 en42 jaar, herken dit helemaal. Er zijn signalen dat ook mijn kleinkinderen tot dit soort pubers behoren. Haha
    Heerlijk beschreven, zorg goed voor jezelf, Kaatje
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in COLUMN

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!