Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Heet

Een eerste topische dag. Het asfalt ademt hitte. De stilte is intens. Onder de bomen lopen brengt geen verkoeling, het houdt enkel het prikken van de zon tegen. Een rondom geblutste lichtgroene metallic Ford Ka staat op de parkeerplaats. De ramen open. Uit het raam van het rechter voorportier hangt de kop van een amechtig hijgende greyhound. Op het terras van de cafetaria  zit een mollig meisje, wit plooijurkje iets te strak, rode teenslippers. Ze likt vol overgave aan een schepijsje, één bolletje, aardbeiensmaak. Rose druppels vallen op haar vingers.                     
Met mobieltje in de ene en een zware boodschappentas in de andere hand schuifelt een puberjongen vanuit de supermarkt richting de brievenbus. De eerste donsharen onder de neus zijn versierd met zweetdruppeltjes. Een brief wordt moeizaam gepost. Tas en mobiel blijven in de hand. Het telefoontje gaat, hij praat een moment en begint daarna te tikken op het scherm. Zweetplekken vormen zich onder zijn oksel. De tas onwrikbaar in de hand. 
Een magere jongeman, onverschillige blik, lang krullend haar, legerbroek, te wijd zwart T-shirt, sandalen aan blote voeten, trekt al lopend een blikje cola los. Gulzig giet hij het bruine vocht naar binnen. Staat stil en met de rug van zijn hand veegt hij zijn mond af. De greyhound jankt zacht, steekt zijn kop nog verder uit het raam. Droevige ogen, vragend om verlossing uit de ovenwarme Ford Ka. Na een laatste slok belandt het blikje in het groen. Het portier wordt met geweld dicht getrokken en de jongeman scheurt weg. Vonken ontstaan als de te laag hangende uitlaat de stoeprand raakt. Harde rockmuziek klinkt opeens uit de auto, een moment de stilte doorbrekend.                                                                                    
Het meisje heeft het ijsje op. Rose stippen sieren nu het witte jurkje. Ze zucht zichtbaar en ziet haar denken. Vervolgens gebruikt ze het besmeurde jurkje als handdoek. De puberjongen is klaar met zijn bericht, stopt het mobieltje in zijn broekzak, verplaatst de tas naar zijn andere hand. Dan zijn beiden weg en straat en parkeerplaats zuchten en steunen in alle eenzaamheid weer onhoorbaar onder de overweldigende hitte.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 363
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.