Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Haven

Op zondagsschool leerde ik het versje 't Scheepke onder Jezus hoede. Ik snapte niets van de tekst, maar heb het jarenlang uit volle borst gezongen. Dit lied uit mijn vroege jeugd was ik bijna vergeten, tot laatst een oude dame aan mij vroeg of ik ervoor wilde zorgen dat tijdens haar uitvaart 't Scheepke onder Jezus hoede' wordt gespeeld.
Bij thuiskomst heb ik het lied op internet gezocht en onder diverse websites gevonden. De melodie zit met behulp van YouTube weer in mijn hoofd. De woorden uit het refrein laat ik op me inwerken. "Al slaat de zee ook hoog en hol en zweept de storm ons voort, wij hebben 's Vaders Zoon aan boord, en 't veilig strand voor oog."

Wanneer je gelooft in Jezus zal zijn aanwezigheid aan boord best een safe gevoel geven. Toch voor mij is "strand voor oog" een betere optie onder stormachtige omstandigheden. Alleen wat gebeurd er als het strand onbereikbaar blijkt te zijn? Waar moet je dan heen? Een nieuw toevluchtsoord zoeken? Wat te doen wanneer je in geen enkele haven welkom bent en als bij iedere wijkplaats een bord "te vol"staat? "'t Scheepke onder Jezus hoede, met de kruisvlag hoog in top, neemt als arke der verlossing allen die in nood zijn op." Hoe? Door de rest van je leven in storm door te brengen? Moet je per se in Jezus geloven om geen vrees te hebben voor de hoog golvende oceaan? Kan 't Scheepke als arke der verlossing al je angsten doen vergeten?

In mijn leven heb ik regelmatig te maken met obstakels en zorgen, soms ben ik zelfs mijn anker even kwijt. Gelukkig hoef ik niet te speuren naar een haven en kan ik altijd vertrouwen op boeien van geloof, hoop en liefde.

Hoe anders is het  voor die talloze vluchtelingen. Dagenlang sjokken zij uitgeput en bang over bergen en dalen, op zoek naar een veilig oord. In krakende schepen hopen ze naar een nieuwe toekomst te varen. De vluchtelingen doorstaan hevige stormen en bij schipbreuk moeten ze zwemmen of anders verdrinken met 't veilig strand voor oog.

Hoop en geloof geeft de mensheid kracht. Daardoor kunnen we onder de meest bizarre omstandigheden onszelf zetten in de overlevingsmodus. Vaak zijn we tot daden in staat die we eerder voor onmogelijk hadden gehouden. We kunnen veel leed doorstaan wanneer we ondertussen de overtuiging hebben dat het ooit allemaal beter wordt.
Ook onder minder levensbedreigende situaties zal de mens blijven wensen en verlangen, soms is dat teveel gevraagd, niet elke verwachting kan worden ingewilligd. Maar ik ben stellig van mening dat de arke der verlossing altijd moet kunnen koersen naar het vaste land. Daar mag geen discussie over bestaan.
Immers elke wereldburger, met of zonder religie, heeft recht op een veilige haven.Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1029
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.