Han Maas

Handbalvoetbal - dankzij of ondanks de coach

© Han Maas op 11.12.2022.

Getatoeëerde armen in de lucht, vingers in de oren of met je hol omhoog en knieën op het gras. Zo aanbidt iedereen god. Dat schrijf ik met een kleine letter omdat elke speler zijn eigen god heeft waardoor dat woord een soortnaam is geworden. Maar Jezus, waar zit ik naar te kijken? Balletje naar rechts, balletje naar links en vice versa. Balletje naar de keeper. Balletje weer naar links… Het lijkt wel handbal. Dat vatte Messi wel heel letterlijk en straffeloos op.

Hebben ze zich hiervoor laten instralen? Of voor die uit naastenliefde uitgedeelde rotschop?

Waarom heb ik in godsnaam een 55 inch-beeldscherm als je hooguit maar één doel ziet, waar uiteindelijk de bal in verdwijnt? – schitterend steekballetje van Messi, dat bij gebrek aan beter zo wordt beoordeeld: mooi, maar heel normaal voor vroegere, technische begrippen. Opbouw naar voren! Via de vleugels spelen om ruimte te creëren, de voorzet of trekbal op maat. Je zag het resultaat tegen de VS.

Als je ternauwernood toch nog op 2-2 komt, de Argentijnen rijp voor de slacht zijn, hoe is het dan in hemelsnaam mogelijk dat de bal weer net zo rondgaat zoals in begin van de wedstrijd. De hemel heeft de extra tijd goed ingestraald en megalomane Lowietje is als ex-speler van de Rooms-Katholieke Sport Vereniging De Meer een gelovig man, maar zijn tactiek is beter. Dus dansen de Argentijnen op het Oranje graf – zit in het bloed – en heeft Messi een ‘gezellig’ onderonsje met Van Gaal. Het graf waar het uiteindelijk om ging voorafgaand aan het toernooi doet er niet meer toe…

Blijft de vraag over: win of verlies je ondanks of dankzij de coach?

Maar vrede op aarde en gezelligheid kent geen tijd, wel veel hartverwarmende reclamefilmpjes. Je bent toch tot tranen toe geroerd als je ziet dat de vader van een homoseksuele zoon diens (natuurlijk gekleurde) vriend van harte welkom heet aan de kerstdis. Eerst was die zoon al met Sinterklaas aan het sjansen. Om dan uitgerekend met Kerstmis uit de kerststal te komen getuigt van moed, zeker van het Duitse LIDL. Duitsland is niet alleen vroegtijdig uitgeschakeld met voetbal, maar ‘bijna’ ook staatsrechtelijk: pandjesprins (ja, Duitsland heeft er ook een) Prins Heinrich Reuss XIII van Köstritz, was voornemens een staatsgreep te plegen en keizer te worden. En dan ga je terug in de tijd met alle gevolgen van dien.

Een andere supermarkt – ooit grootgrutter uit Zaandam – komt met een gezellig gezinstafereeltje met een (nep?)rendier in huis en Kruidvat met een varkentje op tafel dat aan het eten is. Andere dieren zijn er ook. Dat is niet leuk voor dieren, daar zijn ze niet voor. Nee, misschien ook niet om op eten. Grote hoeveelheden vlees, zoals bij de Argentijn, moet je niet meer eten. Ik houd het bij een bescheiden scharrelkippetje dat ik kan kluiven zonder vork en messi te gebruiken.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   els · 1 months ago
   Met veel plezier gelezen. Mooie column.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 146
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Henry de Hoon: Natuur en Zo

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.