Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Grote Vakantie

Binnenkort begint mijn Grote Vakantie, dan mag ik (bij leven en welzijn) met pensioen. De gevoelens hierover waren een groot deel van het laatste jaar zowel dubbel als ongrijpbaar. Dubbel, omdat er een einde kwam aan een periode van een halve eeuw ‘betaald’ werk leven. Ongrijpbaar omdat ik me totaal niet voor kon stellen hoe het zou zijn. Maar inmiddels heb ik er ontzettend veel zin in gekregen!

Mijn lichaam heeft jaren geleden een gevoelige tik gehad, als souvenirtje heb ik daar een chronische vermoeidheid overgehouden. Die is niet alleen mijn trouwste metgezel geworden, maar heeft mij opgezadeld met strikte grenzen. Sinds die tijd staat het luisteren naar mijn lichaam met stip op de eerste plaats van mijn to do lijst. Door daar zo goed mogelijk gehoor aan te geven heb ik me de afgelopen jaren redelijk goed staande gehouden. Maar die grenzen bleven altijd valkuiltjes voor iemand als ik, die meer wil doen dan het lichaam en de geest goedkeuren. Daarom zie ik het met pensioen gaan niet als een straf maar als een groot cadeau dat ik in dank zal aanvaarden.

Bazin zijn over mijn eigen tijd lijkt mij een van de belangrijkste attracties van het met pensioen gaan.

Toen ik vorig jaar mijn laatste zomervakantie beleefde als lid van de werkende klasse, vond ik het een verrukking dat ik niet iedere morgen in alle vroegte de wekker moest gehoorzamen. Ik ben geen uitslaapster die tot de middag in bed ligt, op vrije dagen sta ik niet eens zoveel later op dan op werkdagen, maar ik vond het een meer ontspannen manier van wakker worden.

Ook zal er meer ruimte in mijn leven komen voor andere leuke dingen die niet betaald zullen worden.

Ik zal me ongetwijfeld in het vrijwilligerswerk storten, iets dat ik wel een spannend vooruitzicht vind, ik houd van afwisseling en de mogelijkheden zijn legio.

Als ik afzwaai heb ik na mijn 65e negen maanden langer mogen werken vanwege de ophoging van de pensioenleeftijd. Met de nadruk op ‘mogen’, ik heb mijn werk altijd leuk en uitdagend gevonden. Dat zal tot de laatste werkdag zo blijven, en is niet de reden waarom ik uitzie naar mijn Grote Vakantie.

Het gaat meer om de vrijheid die ik straks heb, vanaf half maart 2017 zullen alleen gezondheid en financiën nog bepalend zijn voor mijn dagindeling en vakantieplanning. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan, na vijftig jaar op de arbeidsmarkt verbleven te hebben, is het voor mij geen probleem dat mijn tijd van gaan gekomen is.

Financieel zullen er een paar veertjes gelaten moeten worden, maar mijn behoeftes zijn gelukkig niet al te extreem. Ik heb aan de lijve heb ondervonden dat, ‘gezondheid is het belangrijkste in het leven’, een keiharde waarheid is, en geen te veel gebruikt en daardoor versleten geraakt cliché. Dat speelt een belangrijke rol in mijn totale plaatje waardoor ik heel veel zin heb in mijn Grote Vakantie.

Greet Tulp
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 650
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster