Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 662
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Greta en het grote onheil
© Kees de Vreugd op .
Aantal hits: 725

Er broeit wat in de wereld en meer in het bijzonder: in Europa.
De gele-hesjes-beweging is al bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ik heb nog steeds geen idee waar die hippies tegen protesteren en heb sterk het gevoel dat ze dat zelf ook niet weten. Het begon met protesten tegen benzineprijzen in – waar anders – Frankrijk, maar nu lijkt het erop dat ze een algeheel gevoel van onbehagen tot uiting willen brengen. Of misschien hebben die mensen niks beters te doen. Dat een delegatie van hen weigerde MP Rutte de hand te schudden, voorafgaand aan een gesprek in het torentje, zegt al veel over wat voor figuren dit zijn. Permanent ontevreden, asociale horken, die vooral voor hun eigen belang de straat op gaan.

De Fransen zijn wat dat betreft nog steeds de allergekste onder de gekken. Die hebben de bestorming van de Bastille nooit helemaal uit hun systeem kunnen krijgen. Tien van die dwazen probeerden een intensive care binnen te vallen. Wat ze daar van plan waren te gaan doen blijft in nevelen gehuld. Behalve in gele hesjes, gingen ze getooid in bivakmutsen. Hun bedoelingen zullen niet zuiver zijn geweest.

Ook een paarhonderdduizend klimaatspijbelaars hebben iets mopperwaardigs gevonden. Toegegeven: die hebben een wat duidelijker doel voor ogen. Deze scholieren zijn de mening toegedaan dat wij - de oudjes - hun planeet aan het slopen zijn en ze willen ons op deze manier duidelijk maken dat we daar per direct mee op moeten houden. En wel nu! Ze hebben een punt, maar ik zou ze op deze plek een oude Chinese spreuk toe willen voegen: wees voorzichtig met je wensen; ze zouden weleens uit kunnen komen.

Enig idee hoeveel energie de servers van Facebook, Whatsapp, Snapchat, TikTok, Flipflop en om-het-even-welk-sociaal-medium-in-zwang opslurpen, snotneusjes? Hm? Jullie hebben stuk voor stuk een carbon footprint die de onze al bijna heeft ingehaald. Op jullie leeftijd was het enige elektrische apparaat dat we bezaten een Swatch! Wij gingen door weer en wind op de fiets naar school en dronken water uit de tuinslang! Er was geen geld voor de laatste mode, die - a propos - in Bangladesh door kinderen, half zo oud als jullie, met bloedende vingers voor een duppie per dag in elkaar genaaid wordt. Kledingstukken die dan in een container de halve planeet overgesleept moeten worden, waar ze als vuile was in mammies wasmand eindigen!

Echt doordacht zijn jullie acties niet, maar dat kun je ook niet verwachten van een generatie die nog geen tien minuten hun blokogen van een scherm af kunnen houden en zo hun IQ tot historische laagten hebben gereduceerd. Dus koest. We weten dat er wat gedaan moet worden en zijn ermee bezig. Gooi je kop in de wind, ga een eindje fietsen en blijf in godsnaam bij MacDonalds weg.

Het boegbeeld van alle paniek en onvrede is een reteslim, autistisch Zweeds meisje: Greta Thunberg. De allereerste klimaatspijbelaar. Ze is zestien jaar oud, maar ziet er met haar vlechtjes en serieuze, sombere gezicht gek genoeg uit als een jaar of twaalf. Een beetje als een kruising tussen Pipi Langkous en dat enge meisje van de Adams Family. Er zijn al genoeg woorden aan haar en haar ouders vuil gemaakt, dus ik zal jullie mijn onbeduidende meninkje over haar besparen. De klimaatontkenners vallen snoeihard over haar heen en de klimaatpaniekeerders dragen haar op handen. Dat lijkt me veel te verstouwen voor zo’n jong persoon. Ook haar zou ik willen adviseren om haar kop eens in de wind te gooien.

Gele hesjes, klimaatprotesten, Brexit, de opkomst van het populisme: allemaal symptomen van een ontevreden, bange bevolking, waarvan een groot deel de ontkenningsfase nog niet heeft weten te overstijgen. Het blijft jammer dat in moeilijke tijden, met een aantal serieuze uitdagingen, keer op keer de extremen aan beide kanten de grootste waffel opzetten en een kalm, gematigd discours overschreeuwen. Gelukkig zijn er achterkamertjes, waar “de politiek” in alle rust de grote lijnen uit kan zetten.

Met de planeet komt het best in orde, jongens en meisjes. De schade is groot, maar niet onherstelbaar. We zijn destijds niet in zure regen opgelost, we hebben het gat in de ozonlaag weer dichtgetimmerd en we hebben de koude oorlog overleefd. We lopen niet langer kniediep in het zwerfafval over straat, zoals in de jaren negentig van de vorige eeuw. Je kunt weer zwemmen in de Rijn, zonder dat je daarna overdekt met chemische brandblaren het rivierstrandje opkruipt. Hier komen we ook wel weer bovenop. Iemand zou dat Greta moeten vertellen, want niemand kan het gewicht van de wereld torsen. Ook een zestienjarige, veel te serieuze Zweedse scholier niet.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Greta en het grote onheil"

Geschreven door Kees de Vreugd . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart