Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Gommenikkele

columnsAan de inrichting is, sinds ik hier een jaar of zes geleden voor de laatste keer was, niets veranderd. Hetzelfde deprimerende meubilair als altijd en zelfs de geur in het appartement lijkt onveranderd. Ik loop naar de oude man die in zijn scootmobiel midden in de kamer zit en geef hem een kus op zijn wang. Verbouwereerd kijkt hij me aan. Ik knipoog naar mijn dochter die opengedaan heeft en inmiddels weer op de bank is gaan zitten. 'Ik heb vanmiddag bezoek. Dat is mijn kleindochter,' zegt de oude man trots, terwijl hij op haar wijst. Ik grinnik en denk dat zijn gevoel voor humor de tand des tijds net zo goed heeft doorstaan als zijn meubilair. Hij zegt dat ik wel even mag gaan zitten, waarna ik plaatsneem naast mijn dochter. Nu hij me wat beter kan bekijken, lichten zijn ogen ineens op. 'Ach Chris, ik zie nu pas dat jij het bent. Ik dacht dat je van de thuiszorg was.'

Alsof hij niet al de hele middag tegen zijn kleindochter heeft zitten praten, begint hij te vertellen, net als vroeger. Ergens tussen zijn verhaal over de oorlogsjaren en zijn werk in Schotland dwalen mijn gedachten af en mijn ogen naar de muur achter hem. Ze hangen er nog. De gezinsfoto's van zijn drie kinderen, keurig gerangschikt naar hun leeftijd. De man die negentien jaar lang mijn schoonvader was, ziet me kijken en zucht. Opeens besef ik dat er voor mij in de afgelopen zes jaar het nodige veranderd is, maar voor hem nog veel meer. Zijn jongste zoon scheidde en hertrouwde, waardoor hij diens gezinsfoto moest vervangen. Een paar jaar later moest hij verhuizen en niet lang daarna verloor hij zijn oudste zoon en vervolgens zijn vrouw. Of dat allemaal nog niet genoeg was, besloten zijn benen hem niet langer te willen dragen en veroordeelden ze hem tot een zittend bestaan. Op sombere toon zegt hij: 'Voor mij hoeft het niet meer zo nodig.' Ik snap dat, want waar de veranderingen mijn leven een positieve wending gegeven hebben, is zijn leven er alleen maar eenzamer en beperkter op geworden.

Bij het afscheid gebruikt hij de krachtterm die hij lang geleden zelf verzon. 'Gommenikkele,' zegt hij, 'dat ik je niet herkende, betekent toch wel dat ik echt een ouwe vent geworden ben!' Ik schiet in de lach en bedenk dat zijn originaliteit en zelfspot onaangetast zijn gebleven. Gelukkig veranderen sommige dingen nooit.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1493
(Gemiddelde waardering 5 met 4 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster