Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Goede voornemens

De afgelopen weken heb ik, geheel tegen mijn gewoonte in, nauwelijks geschreven. Begin december rondde ik een eerste versie van een verhaal af en stopte hem in een la. Na een week haalde ik hem er weer uit. Er was met de cursisten van de schrijfgroep nog een soort van deadline op 1 januari voor de uiteindelijke versie. Braaf herlas ik, drukte veelvuldig op backspace en deed pogingen mooie zinnen mooier te maken. Na een paar uur had ik ruim veertienhonderd woorden geschrapt. Toen kwam ik bij een stuk dat maar niet mooier wilde worden. Ik schrapte, voegde weer toe, veranderde, streepte weg. Uiteindelijk maakte ik het hele stuk rood, zette er "dit moet heel anders!" bij en drukte op bewaren. Fuck the deadline, soms moeten verhalen nu eenmaal wat langer rijpen dan normaal, zodat de rotte plekken beter zichtbaar en verwijderd kunnen worden.

Ik besloot vakantie te nemen. Kerstmis kwam met rasse schreden door de donkere dagen gelopen. Ik sloot mij met mijn gezin op in huis en deed dingen die normale mensen doen: toetjes bedenken voor het kerstdiner, geld doneren voor het Glazen Huis en onder de kerstboom liggen wachten tot de Top 2000 zou beginnen. Even geen weblog, geen columns, geen idee omzetten in een fabuleus manuscript, geen herschrijven. Zelfs lezen deed ik twee weken nauwelijks. Ik was er even helemaal uit.
Een moment bedacht ik mij zelfs in het nieuwe jaar een poos niet te schrijven. Laten wat het is, of eerder, wat het niet is. Want hoewel ik een boek uitbracht afgelopen jaar, een verhalenwedstrijd won, en zelfs met een gedicht opgenomen werd in een dichtbundel, is het nooit genoeg. Ik blijf op de een of andere manier ontevreden over mijn werk, de snelheid waarmee ik werk, en wat dat oplevert qua publicaties.
Als ik nou eens een hobby nam waar ik uitsluitend plezier van zou hebben, droomde ik, waar niet die eeuwige twijfel en onzekerheid omheen hing. Ik ben bijvoorbeeld heel bedreven in legpuzzels. Puzzelen als hobby heeft zo zijn voordelen. Je kunt het altijd doen, hoeft geen inspiratie aan te boren, het neemt weinig plaats in, je hebt er geen computer voor nodig. Of televisiekijken. Je ploft op de bank, drukt op de afstandbediening en klaar. Bijkomend voordeel: mijn gezin vindt me sociaal.

Maar ik ben een junk. Soms kick ik even af, word schrijfloos, zeur om aandacht bij mijn kinderen. Langer dan een maand houd ik het niet vol, dan komt onvermijdelijk de terugval. Zo ook nu. Ik heb in de kerstvakantie alle legpuzzels in huis opnieuw gelegd, tot gapens toe saaie films gekeken. De kinderen vonden mij sociaal genoeg: ze verdwenen naar vriendjes of spelcomputers en ik zat ineens vol verveling op de bank. Kreeg behoefte aan een boek. Op naar de bibliotheek dan maar.

Ik kwam thuis met een verhalenbundel van Sanneke van Hassel. Samengesteld door Jan van Mersbergen, een schrijver waar ik erg van houd. Elk verhaal van Sanneke begon met een korte toelichting van Jan, waarin hij schreef waarom hij dit een mooi verhaal vond. Dat hij daarin soms wat al teveel van het verhaal verklapte maakte mij niet eens uit, want hij verklapte het in zulke prachtige zinnen. En ook Sanneke schrijft zo mooi, dat het niet geeft dat je van tevoren weet dat de held op het einde dood gaat. Gretig draaide ik de pagina's om.

Bij het derde verhaal kwam het. Een geborrel in mijn hoofd. Jeukende vingers. Sommige boeken zetten aan tot schrijven. Ik legde het boek weg. Sommeerde mijn oudste zoon mijn laptop van zijn kamer te halen. En ik begon te typen.

Het nieuwe jaar is begonnen. De optimisten en zomerlustigen onder ons zien de dagen langzaam langer worden, de donkere dagen zijn voorbij. Ik heb goede voornemens voor dit jaar. Ik ga schrijven en ik ga er plezier aan beleven.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 868
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster