Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Goed gezien

columntrans2Plotseling roept het jongetje recht in mijn gezicht: 'Jeetje, wat kijk jij scheel zeg!' De volwassenen om ons heen schrikken, zeggen niets en houden hun adem in. In een fractie van een seconde bedenk ik allerlei antwoorden, maar ik besluit tot een onderkoeld: 'Ja, dat heb je goed gezien.' Het ventje loopt weg, heeft zijn interesse alweer verloren. Terwijl ik hem nakijk, hervatten de mensen om me heen het gesprek. Opgelucht, zo lijkt het.

Lang heb ik een ongelofelijke hekel aan mijn luie oog gehad. Hoe vaak me gevraagd werd, wat er met mijn oog is – bijna zonder uitzondering door relatieve vreemden – heb ik niet bijgehouden. Heel vervelend vond ik het, om daar steeds maar tekst en uitleg over te moeten geven. Vaak werd de ‘wat-is-er-vraag’ ook nog gevolgd door: ‘Hoe kom je daaraan?’ Alsof ik daar het antwoord op wist. Waar je vooruitstekende tanden nog kunt wijten aan duimzuigen, word je met een lui oog simpelweg geboren. Een ‘cadeautje’ van de natuur, niet veroorzaakt door headbangen in de wieg of slapen bij een nachtlampje. Na jaren van antwoord geven op pijnlijke vragen, was een paar maanden geleden de maat opeens vol.

Een kennis, zwaarlijvig en van het type veel praatjes en weinig inhoud, schoot me aan op straat. ‘Jij hebt een lui oog, hè?’ Ik keek hem aan met de scheelste blik die ik in huis heb en zei niets. Dat vatte hij op als een uitnodiging om erop te laten volgen: ‘Ja, dat had ik ook, maar ik heb het recht laten zetten en nu zie je er niks meer van.’ Ik voelde dat ik wilde beginnen met uitleggen dat voor mij het risico op schade aan mijn gezichtsvermogen te groot is, maar was er opeens klaar mee. Klaar met het uitleggen, verantwoording afleggen. Ik zei slechts: ‘Dat is fijn voor je,’ groette hem en liep door. Na een paar meter kreeg ik een briljante ingeving. Slechts mijn opvoeding weerhield me ervan om achter hem aan te gaan en tegen hem te zeggen: ‘Ik ken nog een geweldig dieet; het heeft mij echt enorm geholpen om alle overtollige kilo’s kwijt te raken. Zou jij ook eens moeten proberen.’

En vanavond word ik door een klein jongetje voor scheel uitgemaakt. Een paar uur na dit ‘incident’ zegt iemand tegen me: ‘Ik schrok me rot, toen dat ventje dat zei. Maar ik heb bewondering voor je, want je reageerde zo beschaafd.’ Ik glimlach en zeg: ‘Ach, hij had ook gelijk. Ik kijk scheel.‘ En dan besef ik, dat ik eindelijk, na jaren, vrede gesloten heb met mijn luie oog.


Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1974
(Gemiddelde waardering 4.7 met 10 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Jezelf herkennen

okt 18, 2019 Quote Hans Van Battel

menu

okt 19, 2019 55 woorden lieve heyrman

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Slaapvrees

okt 21, 2019 55 woorden Christiene M. de Vries

Meer schrijfactiviteiten