Voor schrijvers, door schrijvers
Column
469 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

315 Hits

Publicatie op:
Goed bezig!

Als GGZ worden wij bijkans gewurgd door de leiband van de zorgverzekeraars en zitten we tot onze nek in de capaciteitsproblemen. Gelukkig laten wij ons niet kisten. Met onze vaak sombere en naar doemdenken neigende doelgroep kunnen we dat simpelweg niet maken. Vol trots negeren we daarom onze deplorabele staat en presenteren we met veel blijdschap de honderd procent digitale poli.

Laten we voorop stellen dat wij ons absoluut niet verdedigen als wij zeggen dat we kwalitatief dezelfde zorg bieden als met een reguliere behandeling. De bewering nog intensiever te kunnen behandelen is volstrekt geen reclamewaardig verkooppraatje. Laat dat duidelijk zijn. Wij hebben het beste met de mensen voor.

Het is ook niet zo dat wij ons geen raad weten met mensen die last hebben van angst- en stemmingsklachten, dwang- of persoonlijkheidsstoornissen en trauma’s. Het is louter toeval dat juist die groep het meest in aanmerking komt voor de honderd procent digitale poli. Wij geven beslist niet de voorkeur aan fysieke behandelingen voor mensen met minder gecompliceerde problematiek.

Eveneens helder moet zijn, dat wij ons niet wenden tot online zelfhulpgroepen geleid door ervaringsdeskundigen, omdat wij de verantwoordelijkheid willen afschuiven. In geen geval! Wij richten ons nadrukkelijk op persoonlijk herstel en vinden eigen regie en zelf verantwoordelijkheid dragen voor gedrag en gezondheid gewoon belangrijke waardes.

Al met al komt het erop neer dat wij heel goed bezig zijn. Wij zorgen ervoor dat de wachttijden, ellenlang inmiddels, als sneeuw voor de zon verdwijnen. En nee, dat is geen worst die wij onze kwetsbare cliënten schaamteloos voorhouden. We doen de cliënt een compact wondermiddel cadeau door hen in een luttele drie maanden naar hun behandeldoel toe te duwen. Let wel, dat we eerder minimaal het dubbele aan aandacht mochten besteden aan deze mensen.

Bovendien kunnen ze vanuit hun in soms chaotische leefomstandigheden gesitueerde luie stoel via het beeldscherm de behandelaar zien. Net echt. En voor die zelfhulpmodules hoeven ze niet te wachten, totdat de GGZ-instelling tijdens kantooruren geopend is. Ze kunnen gewoon hun verstoorde dag- en nachtritme erin houden, want het internet doet het vierentwintig uur per dag.

Mocht een en ander toch niet helemaal vlekkeloos verlopen en er hier en daar een crisissituatie ontstaan die opname of herbehandeling vereist, dan zijn we natuurlijk niet bereid te bekennen dat we hebben gedweild met de kraan open. Met het grootste gemak sluiten wij onze ogen, want zeg niet dat we niet gewaarschuwd hebben. Het is natuurlijk geen kwestie van “eigen schuld, dikke bult,” maar wel willen we er nog een keer op wijzen dat eigen regie en eigen verantwoordelijkheid bij ons hoog in het vaandel staan.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Goed bezig!"

Edith E
  • 86
  • 104
  • 2
06.01.21
Feedback:
Indrukwekkend stuk in mooie, krachtige bewoordingen. Een eye-opener voor leken of in ieder geval mensen die niet in de zorg werkzaam zijn.

Toch zou ik het niet onder de rubriek column plaatsen, eerder onder blog, ook al laat jij je opinie wel goed doorschemeren.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig