Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Glijen in mantelzorg

Met mijn vijfentachtigjarige buurvrouw had ik in het verleden weinig contact. Ze is een alleenstaande vrouw zonder kinderen en buiten de hechte band met familie kan de rest van de mensheid haar weinig schelen. Ondanks enige lichamelijke gebreken, zoals hartfalen en COPD, redde ze zich redelijk. De laatste jaren veegde ik wel haar straatje en zette haar vuilnisbak aan de kant van de weg. Als dank kreeg ik van de buurvrouw regelmatig een bloemetje.

 

Door corona kon mijn buurvrouw haar familie niet meer bezoeken en ontvangen. Overigens is deze familie helaas de afgelopen tijd flink uitgedund. Buurvrouw heeft nog slechts twee nichtjes en die wonen aan de andere kant van het land. Tijdens de trieste decembermaand heb ik geprobeerd haar en nog een alleenstaande oude buurvrouw iets op te vrolijken, door hen te trakteren op een paar etentjes bij mij thuis. Beide dames hebben dit zeer gewaardeerd.

 

Toen mijn buurvrouw een oproep voor vaccinatie van de GGD kreeg, heb ik de afspraak gemaakt en haar vergezeld naar de locatie. Vervolgens gingen we weer een tijdje ieder ons eigen weg. Tot mijn buurvrouw begin augustus een pijnlijke val maakte. Haar lelijke beenwond moest twee maal per dag door een wijkverpleegster worden verzorgd. Daarnaast ging ik wekelijks met de buurvrouw naar de wondpoli.

 

Na een maand werd de situatie ernstiger. Buurvrouw viel een keer naast bed en een keer bij de wc, met als gevolg ook beschadigingen aan haar andere been. Beide benen genezen niet vanwege problemen met de bloedvaten. Er volgt een lang verhaal, in het kort komt het erop neer dat mijn buurvrouw onmogelijk nog voor zichzelf kan zorgen. Zowel de huisarts, als de zorginstelling en haar nichtjes zijn hiervan doordrongen. Alleen CIZ twijfelt tussen indicatie 3 of 4.

 

Ondertussen zit ik klem. Mantelzorgen voor mijn buurvrouw wil ik absoluut niet. Maar zo'n mens aan haar lot overlaten gaat ook weer niet.

 

© Everdien Sambrink Sanderink op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
11.11.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Je beschrijft helder de spagaat waar je eigenlijk in zit, herkenbaar.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig