Erik van der Velden

Gewoon een man

© Erik van der Velden op 02.03.2022.

Hoe klein ook de steen
De rimpels in het water
Maken het verschil

 

Mitrailleurs strooien salvo’s door de straten. Geschreeuw laait op in het land waar monden dood geboren worden. De jongeman sjokt door. Herrie deert hem niet. Beelden van de turbulente nacht hebben zich onuitwisbaar in zijn geheugen gegrift. Verdoofd loopt hij richting de hysterische mensenmassa, zijn boodschappentassen als balanszakken vastgeklemd. Pantserwagens trachten de saamhorigheid te verscheuren. De geur van bloed vermengd met benzine doordrenkt de lucht. Ambulances loeien af en aan. Ze kunnen het grote aantal gewonden niet transporteren. Sommige slachtoffers hobbelen op provisorische fietskarren richting de ziekenhuizen. Langs de weg liggen stapels fietsen, de wielen overreden door legervoertuigen. Jonge protestleiders overschreeuwen elkaar. Hun stemmen slaan over in het geweld. De keuze van blijven of gaan, leggen ze uit wanhoop bij hun aanhang.

De jongeman loopt voort en ziet het immense plein dat grotendeels is schoongeveegd. Censuur zal als gewoonlijk de hemelse vrede herstellen. Hij voelt zich klein, zoals hij altijd was. Veilig in de nestwarmte van de communistische ideologie, gevoed door doctrines, bemoederd door angst en geweld. Het verloren gevecht voor democratie; een woord waarvan hij de betekenis slechts vermoedt. Een vreedzaam protest, de dialoog als doel, een bloedbad als resultaat.

Vlokken van papier-maché en schuimrubber zweven over de tegels. De laatste restanten van de Godin der Democratie dansen in maagdelijk wit langs zijn zwarte broekspijpen. Niet meer dan een verkrachte geest van een gedachte. Even tilt hij zijn boodschappentassen op om de flarden doorgang te verlenen. Een jeep raast langs hem en rijdt in op een aantal studenten dat een omgevallen hek als barricade opwerpt. Er ontwaakt iets in hem. Een sneeuwschuiver die ijs uit zijn aderen schraapt. Gonzend dendert een locomotief door de vrijgemaakte banen. Een vaart van woede en trots die alles waar hij voor staat uit alle macht wil verdedigen. Hij zet zijn pas aan. Kogels van sluipschutters gieren langs zijn hoofd. Resoluut stapt hij door en waant zich onsterfelijk.

De brede avenue is doods. In de verte nadert een colonne tanks. Zweetpareltjes glijden af onder zijn witte overhemd. Rupsbanden daveren over het asfalt. De voorste tank stuurt ietwat bij om zich tussen twee uitgebrande bussen te wrikken. Rode sterren prijken op de geschutskoepels. Sterren, tot het laagste gedaald. De jongeman bedenkt zich geen moment en stapt opzij om de voorste tank te belemmeren. Die blijft enkele decimeters voor hem staan met een ongekend resultaat: de colonne valt dood. Pogingen van de tank om te passeren, weet de man te beletten, terwijl hij wild zwaaiend met zijn tassen de tankbestuurder op andere gedachten brengt. Hij klimt op de geschutskoepel en start een verhitte discussie met de commandant. Een luttele minuut staat de wereld stil tot twee mannen uit het publiek hem uiteindelijk afvoeren naar de krochten van het vrije woord.

De ogen van de wereld zagen die dag hoe één man het verschil maakte en een symbool werd voor de studentenopstand van 1989 in Beijing. Hoe hij heette? Niemand weet het. Hij was gewoon een man. Gewoon een bijzondere man.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 518
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jock Row 1: Hot Jocks - Sara Ney

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.