1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

'Gewoon Bloot' - je 'volledig ontklede naakte' oma

Publicatie op : 23-03-2021

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

'Gewoon Bloot' - je 'volledig ontklede naakte' oma

401 Hits.
‘Ze was daarmee de eerste volledig ontklede naakte vrouw op de Nederlandse televisie,’ staat er op Wikipedia. Nou, ‘volledig ontkleed en naakt’ is wel héél erg bloot. Zeker voor 1967.

Phil Bloom, een jonge vrouw, zit naakt achter de krant Het Vrije Volk. Ze leest een artikel voor dat ze niet naakt op tv in het VPRO-programma Hoepla van de controversiële Wim T. Schippers zal verschijnen. Vervolgens doet ze de krant opzij en zien we voor het eerst blote borsten op tv. Haar benen heeft ze keurig gekruist.

Het leidde tot Kamervragen. De Boerenpartij, u weet wel, van Boer Koekoek die zijn pony’s verwaarloosde, sprak van schending van de eerbaarheid. Dion Graus van de PVV zal dat als dierenliefhebber nooit doen. En wat hij met zijn vrouw doet is privé.

Waar niet over werd gesproken was de vorm van de bollekes van Phil. Te klein, te groot, of juist goed…? Ja, dat het een schande was. Dat waren ook de latere programma’s van Wim T. Schippers waarin bloot of absurdisme voorkwam. Maar iedereen had het wel gezien, onder het mom dat je er anders niet over mee kon praten.

Werd er een taboe doorbroken of was het shockeren? Of is dat hetzelfde? Een aantal jaren later waren het de feministische Dolle Mina’s die met hun bh begonnen te zwaaien en hun ontblote borsten in die beweging meenamen. Maar dat hoorde bij emancipatie en had geen seksueel uitgangspunt, zo te zien…

Eng was pas de opvatting van sommige politici in die tijd, zoals Bram van der Lek van de voormalige PSP, dat zolang volwassenen en kinderen vrijwillige seks met elkaar hebben, dat geen probleem is.

Open en Bloot was midden jaren 70 het eerste tv-programma dat het openlijk over seksualiteit had. VARA-presentator Joop van Tijn sprak op bekakte toon het woord ‘neuken’ uit. Veel bloot was er niet te zien. Met de komst van internet werden vraag naar en aanbod van bloot in ruime mate op elkaar afgestemd. Om te laten zien dat dit een ideaalbeeld is van bewerkte borsten en andere lichaamsdelen en niet met de werkelijkheid overeenstemt, staan oudere mensen naakt voor kinderen in het tv-programma van nu: Gewoon Bloot. In het stokoude kinderprogramma Wie wil mijn marmotje zien? werden kinderen al door bioloog Han Rensenbrink ‘misbruikt’: de marmot was gewoon een harige cavia.

‘Aanleiding tot pedofilie’ is echter een misplaatste omgekeerde gedachtegang. Maar bestaat er niet zoiets als ethiek en esthetiek? Zonder in de door vorderende leeftijd veroorzaakte details te treden: wie wil nu zijn ‘volledig ontklede naakte’ oma zien?

 

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

25.03.21
Feedback:
Visies veranderen doorheen de tijd of misschien gaat het eerder over dubbele moraal, is ook van alle tijden...
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.03.21
Feedback:
Sterke column, Han.
De gedachte dat seks tussen volwassenen en minderjarigen 'moest kunnen', was in de jaren zeventig niet bepaald ongebruikelijk. Ook advocaat en PvdA-senator Brongersma was hier een vurig pleitbezorger van. Pas nadat er eind jaren zeventig/begin jaren tachtig steeds meer rapporten verschenen over de blijvende schadelijke gevolgen voor jongeren, kwam er een kentering in die gedachte.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.03.21
Feedback:
Leuke column
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
'Hij is niet een van ons'
751
Lezen?
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
747
Lezen?
Column
Wat onder het vet zit bederft niet
686
Lezen?
Column
De huidskleur onder de vacht
685
Lezen?
Column
Hoofd- en bijzaken
674
Lezen?