Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Gestoord

Er zijn mensen die beweren dat er meer gestoorden op straat lopen dan dat er in instellingen zitten. Ik denk dat ze gelijk hebben. Hebben jullie je ooit afgevraagd hoe dat komt? Neem nou mij als voorbeeld.  Volgens velen ben ik, plat gezegd, een gestoorde gek. Dat heb ik altijd al een vreemde uitspraak gevonden. Zijn er gekken die niet gestoord zijn dan? Maar dat terzijde. Wie kan beter dan ik het verhaal vertellen over hoe ik ben geworden die ik ben; wat mijn drijfveren zijn en waar ze vandaan komen; hoe mijn gedrag en stemmingen te verklaren zijn en waarom ik met messen steek. Wat heb ik aan perspectieven van een ander als ze betrekking hebben op mijzelf. Wat denken jullie als psychiater te weten dat ik niet weet. Jullie die altijd denken dat mijn gedrag voortkomt uit een of andere psychische aandoening en dat ik daarom verminderd toerekeningsvatbaar ben. Daar kan ik mij toch niet achter verschuilen. Dat mijn gedrag ergens in een ver verleden zijn oorsprong heeft, dat lijkt mij duidelijk. Maar van mijn verleden, daar hebben jullie als deskundigen geen weet van. Want wat ik niet prijsgeef, dat kennen jullie niet. En wie mijn geschiedenis niet kent kan mijn heden niet begrijpen. Dus doe niet altijd je best voor mij, maar zorg ervoor dat de maatschappij beschermd wordt tegen dwazen zoals ik. Zo voorkom je ook dat ze jullie dwazen noemen. 

Zo zat Weard in de tuin met zijn blote voeten voor zich op een stoel, het gesprek met zijn psychiater voor te bereiden. 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Eelco Visser
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 252
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Gestoord"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!