Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Gestoord

| Eelco Visser

Er zijn mensen die beweren dat er meer gestoorden op straat lopen dan dat er in instellingen zitten. Ik denk dat ze gelijk hebben. Hebben jullie je ooit afgevraagd hoe dat komt? Neem nou mij als voorbeeld.  Volgens velen ben ik, plat gezegd, een gestoorde gek. Dat heb ik altijd al een vreemde uitspraak gevonden. Zijn er gekken die niet gestoord zijn dan? Maar dat terzijde. Wie kan beter dan ik het verhaal vertellen over hoe ik ben geworden die ik ben; wat mijn drijfveren zijn en waar ze vandaan komen; hoe mijn gedrag en stemmingen te verklaren zijn en waarom ik met messen steek. Wat heb ik aan perspectieven van een ander als ze betrekking hebben op mijzelf. Wat denken jullie als psychiater te weten dat ik niet weet. Jullie die altijd denken dat mijn gedrag voortkomt uit een of andere psychische aandoening en dat ik daarom verminderd toerekeningsvatbaar ben. Daar kan ik mij toch niet achter verschuilen. Dat mijn gedrag ergens in een ver verleden zijn oorsprong heeft, dat lijkt mij duidelijk. Maar van mijn verleden, daar hebben jullie als deskundigen geen weet van. Want wat ik niet prijsgeef, dat kennen jullie niet. En wie mijn geschiedenis niet kent kan mijn heden niet begrijpen. Dus doe niet altijd je best voor mij, maar zorg ervoor dat de maatschappij beschermd wordt tegen dwazen zoals ik. Zo voorkom je ook dat ze jullie dwazen noemen. 

Zo zat Weard in de tuin met zijn blote voeten voor zich op een stoel, het gesprek met zijn psychiater voor te bereiden. 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 47

(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Supermarktactie

Geschreven door Machteld Berkelmans. Geplaatst in Column.
Ken je dat, dat je in de supermarkt bij de kassa staat tijdens een actieperiode. Achter je staan geïrriteerde moeders met hun kroost. Zij komen niet vaak in deze supermarkt...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!