Voor schrijvers, door schrijvers
550 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

62 Hits

Publicatie op:
Gepikeerd
Ik leer tegenwoordig dagelijks nieuwe woorden. ‘Vaccinatietoerist’ is de nieuwste aanwinst in mijn vocabulaire. Een mooi woord. Het glanst in het zonlicht als een pas aangeschafte automobiel. Een tweedehandsje, dat wel. Zo eentje dat van een oud omaatje is geweest, altijd binnen heeft gestaan en nauwelijks kilometers op de teller heeft. Pas als je instapt ontdek je dat onder het glimmende uiterlijk een wereld aan ellende schuil gaat.
 
Zo ook bij dit prachtige nieuwe woord. Het blijkt dat in Servië iedereen gevaccineerd kan worden. Ook willekeurige toeristen. Ze hebben daar gewoon een zootje Russische en Chinese vaccins laten aanrukken, geen planken opgehangen waar die op kunnen blijven liggen en van met voorrangsregels uitgeruste leeftijdscohorten hebben ze er nog nooit gehoord. Ze prikken er ad random lustig en zonder aanziens des persoons op los. Non-valeurs met blikken bier onder Belgradose bruggen, backpackers, zwerfmuzikanten en zelfs opportunistische vaccinatiezoekers, het maakt niet uit naar het schijnt. Ze prikken daar, als ik goed geïnformeerd ben, door tot het gaatje. Je kunt er dus heen als vaccinatietoerist en gewoon zonder scrupulus in de rij op een prikplek in het Servisch netjes vragen: ’који је био последњи?’
 
Ik ben er nog niet geweest, ik heb het niet met eigen ogen gezien, misschien is het een hoax, maar ik voel een trombose genererende ergernis opkomen. Bij ons wil het maar niet lukken om voldoende doses van vaccins te krijgen. Zelfs de povere voorraden die we wèl hebben krijgen we niet weg geprikt.
 
Kijk die Hugo is vast een goed jongen hoor. Hij trekt altijd een gezicht alsof hij zijn best doet. Hij woont in 010. Je weet wel de plek waar men met de hemdsmouwen opgestroopt wordt geboren. Hugo niet. Hij lijkt er de enige te zijn die aan handen en voeten gebonden in de dwangbuis door het leven moet, want anders kan ik de tenenkrommende priktraagheid niet verklaren. Als Hugo niet snel in actie komt, fiets ik naar Servië. Ben ik straks gevaccineerd en mijn coronakilo’s kwijt!
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Gepikeerd"

28.03.21
Feedback schrijfkwaliteit
Hele goede column en ik snap de frustratie. De informatie die mij ter oren is gekomen is dat Servië het fascilitair weliswaar beter voor elkaar heeft masr ze maken gebruik van een serum dat een minder hoge effectiviteit lijkt te hebben.

Nederland wil hier, zoals zo vaak, het beste jongetje van de klas zijn. Toch vind ik dat eerder geruststellend dan dat het mij opwindt. Professioneel gezien heb ik vaker met Astrazenica producten gewerkt en ben er wel over te spreken. De zorg is in Nedrland echter zo versnipperd, zowel financieel als hiërarchisch, dat ik de voorgenomen Fliwchart iets te veel van het goede vind. Ze hadden m.i gewoon óf de eerste of de tweede lijn deze verantwoordelijlheid moeten geven en dit via Gemeenten verder uitrollen. Natuurlijk kleeft daar een ethisch aspect aan, maar critici zijn er altijd.
 • Waardering schrijfkwaliteit
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Martin 28.03.21
  Dankjewel Louisa. Ik leer ervan dat de werkelijkheid meer nuances heeft waarin ik me had kunnen/moeten verdiepen...

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

 • De prins en de vroege vogel (350) Han Maas 18-04-2020

  Iemand op zijn uiterlijk of leeftijd beoordelen is niet netjes. Ik zal dat nooit doen. Het is vroeg in de ochtend. Ik trek stevige wandelschoenen aan en wil nu wel eens zien of er meer vogels zijn in...

  Lees meer: De prins en de vroege...