1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Genderneutaal

Publicatie op : 30-11-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Genderneutaal

375 Hits.

Blijkbaar maakt "gender" niet alleen op sanitair, maar ook op taalkundig gebied het nodige los: onze hele grammatica moet op de helling omdat ze niet inclusief of divers genoeg is.  In de vorige eeuw werd wel gesproken van "haarziekte". Iedereen die wilde laten zien dat hij/zij niet van de straat was gebruikte vrouwelijk voornaamwoorden om te verwijzen naar voorafgaande zelfstandige naamwoorden. "Het parlement en haar leden, de raad kwam terug op haar beslissing.... "

In het constante streven om nog woker, diverser en inclusiever te worden moet er nu een reeks voornaamwoorden bijkomen. Onzijdig is niet onpartijdig genoeg: voortaan moeten we "hen gebruiken als (enkelvoudig) persoonlijk voornaamwoord voor diegenen die zich noch met het manzijn, noch met het vrouwzijn willen of kunnen identificeren.

Afgezien van de halfbakken integratie met de grammaticale werkelijkheid (hoe zit het met de naamvals- en meervoudsvormen van dit nieuwe geslachtelijk voornaamwoord?) lijkt het me een volslagen overbodige ingreep. Onze grammatica heeft al heel lang een prima oplossing om het geslacht in het midden te laten. Naar vrouwelijke de-woorden verwijs je met "zij" en "haar", naar mannelijke of geslachtelijk onbepaalde de-woorden met  "hij", "hem" en "zijn", naar onzijdige (het-)woorden met "het" en "zijn". 

Dus waarom speciale genderneutrale voornaamwoorden bedenken? Er even van uitgaande dat geslachtsbepalende lidwoorden ook taboe zijn in het genderneutrale Nederlands volstaat een consistent gebruik van lid- en voornaamwoorden in het Nederlands. Als voorbeeld een uitvoeringsprotocol voor de ambtenaren van de Gemeentelijk Basisadminstratie, alias het Bevolkingsregister:

 • Deze  persoon is van mening dat haar genderidentiteit het best gediend is met zij, en dat wordt haar toegestaan
 • Deze persoon is van mening dat zijn genderidentiteit het best gediend is met hij, en dat wordt hem toegestaan
 • Dit persoon is van mening dat zijn genderidentiteit het best gediend is met het, en dat wordt het toegestaan.

Grammaticale samenvatting is simpel:  gender wordt weerspiegeld in lidwoord, bezittelijk en persoonlijk voornaamwoord. Het is volkomen correct om naar het zanger Sam Smith te verwijzen met het, daarmee komt zijn genderidentiteit niet in de knel. Of iemand voortaan "je" of "U" tegen het (of "ertegen") zegt  is een kwestie van afspraak. 

"Toilet" is gelukkig een het-woord, dus genderneutraal. Wie van mening is dat "het" niet exclusief genoeg is om voor personen gebruikt te worden, maakt zich schuldig aan dingcriminatie. En hoe dat afloopt staat te lezen in Belcampo's verhaal "De dingen de baas".

 

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

02.12.20
Feedback:
Goed geschreven Bob! Wat een problemen heb je toch in Nederland... In Hongarije hebben we één woord voor hij en zij, ő (uitgesproken als eu). Dan heb je zulke problemen niet :)
Eén zeurtje: In de de vorige eeuw
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Bob de jong 02.12.20
  Dankje, Janneke. Jammer dat de rest van het Hongaars zo moeilijk is. Tenminste, dat heb ik altijd gedacht.
01.12.20
Feedback:
Goeie column Bob!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
01.12.20
Feedback:
Goed geschreven
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Sociotoop en survival
370
Lezen?
Column
Kromtaal en beeldwoeker
241
Lezen?