1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Gekkenwerk

Publicatie op: 08-05-21

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Gekkenwerk

238 Hits.
Geheel tegen mijn aard in ben ik vanmorgen om 5.00 uur opgestaan en op de fiets gestapt. Op dit vroege uur was het nog akelig koud; zeker omdat de dichte mist nog over de velden danste. Maar de kwetterende vogels beloofden dat het een mooie dag zou worden. Wat ik – normaliter een avondmens – op dit idiote tijdstip op straat deed? Ik was vandaag op missie. En de missie was als volgt: Ga naar een waterrijk natuurgebied met veel sloten, rietkragen en bloemrijke graslanden. Luister en kijk goed! En spot een blauwborst.
 
Nou dat waterrijke natuurgebied was na een half uurtje stevig doortrappen zo gevonden. Maar de blauwborst was deze ochtend in geen velden of wegen te bekennen. Er waren meer ‘gekken’ vroeg op pad. Allemaal in het bezit van een verrekijker en camera. En allemaal op zoek naar bijzondere vogeltjes die hier luidruchtig van zich laten horen.
 
Ik signaleerde luid klepperende ooievaars tijdens hun vlucht. Ik zag kieviten verwoede pogingen doen om mij te verjagen als ik in de buurt van het nest kwam. Ik ontdekte piepjonge kieviten die door het hoge gras renden. Ik hoorde de grutto onophoudelijk zijn eigen naam roepen en zag hem statig pikkend door de weide gaan. Ik mocht de gele kwikstaart en het verliefde koppeltje kuifeenden rustig aanschouwen terwijl honderden zwaluwen door de lucht duikelden en de rietgors het hoogste lied in de pluimen van het riet zong. Ik hoorde alle soorten meesjes en zelfs een koekoek. Tureluren, kemphanen en de zwarte zwaan… ik heb ze allemaal gezien. Behalve dat éne kleine vogeltje met zijn hypnotiserend blauwe borstje en witte keelvlek. Het vogeltje waar het allemaal om te doen was, liet zich in de verste verte niet horen of zien.
 
“Gekkenwerk”, mompelde de vriend toen we na uren struinen door het grasland besloten om weer huiswaarts te gaan. “Ben ik voor die blauwborst om 5.00 uur mijn bed uitgekomen en vertikt hij het om zich te laten zien. Gekkenwerk!”, bromde hij er nogmaals achteraan.
 
En gekkenwerk is het zeker, want op dat moment weet hij nog niet dat ik hem morgen wéér om 5.00 uur uit bed trommel. De dagen dat je de blauwborst nog kunt signaleren worden immers schaars. Zodra hij gaat broeden, laat hij zich niet meer zien. Dus ‘gekkenwerk’ is het zéker, maar morgen gewoon weer vroeg uit de veren.
 
PS: Ik ontvang graag feedback
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

29.05.21
Feedback:
Een heel mooi stukje, dat inderdaad geen column is, maar een prachtig cursiefje. Ik heb hier ooit een column gepubliceerd (de enige) over de verhouding tussen column en cursiefje. Misschien eens opzoeken?
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.05.21
Feedback:
Leest idd als een verhaal dat zo uit de pen is gevloeid, lekker. Volgens de letter van de wet zal het misschien geen column zijn, maar het stoort me niet ofzo.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.05.21
Feedback:
Goed geschreven. En volgens mij is dit wel degelijk een column, anders moet 'de Gelderlander' snel andere columnisten aantrekken ;)
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Sylvia Schalken 09.05.21
  Ik twijfel soms zelf ook een beetje wat mijn verhaal nu is. Ik schrijf nooit met een vooropgezet plan van Kort verhaal, cursiefje of column. Het verhaal rolt gewoon mijn pen uit en is wat het is. Maar die Gelderlander... die ga ik eens in de gaten houden.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Wen er maar aan!
304
Lezen?
Blauw van de kou
284
Lezen?
Toen iedereen danste...
284
Lezen?