Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Gekkenwerk

Geheel tegen mijn aard in ben ik vanmorgen om 5.00 uur opgestaan en op de fiets gestapt. Op dit vroege uur was het nog akelig koud; zeker omdat de dichte mist nog over de velden danste. Maar de kwetterende vogels beloofden dat het een mooie dag zou worden. Wat ik – normaliter een avondmens – op dit idiote tijdstip op straat deed? Ik was vandaag op missie. En de missie was als volgt: Ga naar een waterrijk natuurgebied met veel sloten, rietkragen en bloemrijke graslanden. Luister en kijk goed! En spot een blauwborst.
 
Nou dat waterrijke natuurgebied was na een half uurtje stevig doortrappen zo gevonden. Maar de blauwborst was deze ochtend in geen velden of wegen te bekennen. Er waren meer ‘gekken’ vroeg op pad. Allemaal in het bezit van een verrekijker en camera. En allemaal op zoek naar bijzondere vogeltjes die hier luidruchtig van zich laten horen.
 
Ik signaleerde luid klepperende ooievaars tijdens hun vlucht. Ik zag kieviten verwoede pogingen doen om mij te verjagen als ik in de buurt van het nest kwam. Ik ontdekte piepjonge kieviten die door het hoge gras renden. Ik hoorde de grutto onophoudelijk zijn eigen naam roepen en zag hem statig pikkend door de weide gaan. Ik mocht de gele kwikstaart en het verliefde koppeltje kuifeenden rustig aanschouwen terwijl honderden zwaluwen door de lucht duikelden en de rietgors het hoogste lied in de pluimen van het riet zong. Ik hoorde alle soorten meesjes en zelfs een koekoek. Tureluren, kemphanen en de zwarte zwaan… ik heb ze allemaal gezien. Behalve dat éne kleine vogeltje met zijn hypnotiserend blauwe borstje en witte keelvlek. Het vogeltje waar het allemaal om te doen was, liet zich in de verste verte niet horen of zien.
 
“Gekkenwerk”, mompelde de vriend toen we na uren struinen door het grasland besloten om weer huiswaarts te gaan. “Ben ik voor die blauwborst om 5.00 uur mijn bed uitgekomen en vertikt hij het om zich te laten zien. Gekkenwerk!”, bromde hij er nogmaals achteraan.
 
En gekkenwerk is het zeker, want op dat moment weet hij nog niet dat ik hem morgen wéér om 5.00 uur uit bed trommel. De dagen dat je de blauwborst nog kunt signaleren worden immers schaars. Zodra hij gaat broeden, laat hij zich niet meer zien. Dus ‘gekkenwerk’ is het zéker, maar morgen gewoon weer vroeg uit de veren.
 
PS: Ik ontvang graag feedback
© Sylvia Schalken op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
29.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een heel mooi stukje, dat inderdaad geen column is, maar een prachtig cursiefje. Ik heb hier ooit een column gepubliceerd (de enige) over de verhouding tussen column en cursiefje. Misschien eens opzoeken?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leest idd als een verhaal dat zo uit de pen is gevloeid, lekker. Volgens de letter van de wet zal het misschien geen column zijn, maar het stoort me niet ofzo.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goed geschreven. En volgens mij is dit wel degelijk een column, anders moet 'de Gelderlander' snel andere columnisten aantrekken ;)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Sylvia Schalken 09.05.21
    Ik twijfel soms zelf ook een beetje wat mijn verhaal nu is. Ik schrijf nooit met een vooropgezet plan van Kort verhaal, cursiefje of column. Het verhaal rolt gewoon mijn pen uit en is wat het is. Maar die Gelderlander... die ga ik eens in de gaten houden.
08.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Als cursiefje zou je vier sterren krijgen, maar ik vind het geen column. Sorry!
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig