Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

GEEN HOND

De scholen zijn weer begonnen. En daarmee ook het jaarlijkse geouwehoer over onderwijs. In het AD stond een artikel over een Tilburgse school. Bij de lunch mochten de kinderen voortaan alleen water drinken. Zoetige dranken en spijzen zouden worden afgenomen. Een vader reageerde furieus. “Mijn zoon kwam huilend thuis, want hij lust geen water”, liet hij weten. “Waar bemoeit de school zich mee? Water is voor de hond en niet voor ons Jantje!”
Ik heb maar één conclusie. Jantje hoort niet op die school thuis. Hij kan nog geeneens water drinken! Jantje moet naar huis om dat eens goed te oefenen. Andere Jantjes hebben weer moeite met tanden poetsen, handenwassen, even je snater dichthouden, luisteren, blijven zitten tot iedereen klaar is met eten en respectvol omgaan met anderen en spullen van anderen. Wat die Jantjes en Marietjes missen? Rust, Reinheid, Regelmaat en Respect. Zaken die vooral thuis aangeleerd moeten worden. De vader van Jantje vindt dit ook ,………..maar dan voor de hond.
Ouders en overheid hebben in de loop van de jaren veel opvoedingstaken op het bordje van de school gelegd. De school heeft dat laten gebeuren. Geen wonder dat de werkdruk nu zo hoog is opgelopen. Naar huis sturen, om daar aan de opvoeding te werken te rigoreus? Het werkt wel! “Kom Jantje drink verdomme dat water op! Pappie en mammie moeten gaan werken. Centjes verdienen voor de hypotheek!” Na twee dagen, staat gegarandeerd een opgeluchte moeder op school.“Toe Janneman, laat eens even aan de meester zien hoe snel jij dit glas water weg kunt klokken!”
Onderwijs bestaat uit vaardigheden als lezen, taal, schrijven, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde enz. De maatschappij heeft niets aan mensen die heel goed hun billen kunnen poetsen,…… maar niet kunnen lezen. Zelfs niet aan mensen die water kunnen drinken,…… maar niet kunnen rekenen.
De onvrede binnen het onderwijs is groot. Jarenlang waren leerkrachten ‘ het kind van de rekening’ bij bezuinigingen. Geen wonder dat ze nu krachtig aan de bel trekken. Er moet een grote inhaalslag gemaakt worden door ouders en overheid. Dat gaat 1,4 miljard kosten. Doen die enthousiaste leerkrachten dat wel weer gratis en voor niks?
Geen hond die dàt nog gelooft!
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 561
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…