Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Geen enkele vonk

columnsBijna tegelijkertijd roepen we: 'Ach nee!' als we het spuuglelijke autootje zien staan, dat de verhuurder ons voor de komende twaalf dagen in de maag gesplitst heeft. Het is een knalblauwe Chevrolet. Het ding mag dan Spark heten, er springt wat mij betreft beslist geen vonk over. 'Als hij maar lekker rijdt,' zeg ik hoopvol, waarna ik de motor start. Volgens mijn TomTom is het iets meer dan een uur rijden naar Iznájar, onze eerste pleisterplaats.

De Spark lijkt er even zin in te hebben, maar zodra het hellingspercentage van de snelweg enigszins toeneemt, houdt hij in. Ik geef plankgas, maar zie tot mijn ontzetting de snelheidsmeter achteruit hollen, tot ik niet harder rijd dan veertig kilometer per uur. Zelfs vrachtwagens halen ons in. Ik houd mijn hart vast voor de hellingen die we ongetwijfeld nog zullen moeten bedwingen tijdens deze reis door Andalusië. We zijn al ruim een half uur onderweg, maar de TomTom beweert dat we nog een uur te gaan hebben. Ik blijf - volkomen zinloos - plankgas geven. Een ding is zeker: een boete voor overtreding van de maximumsnelheid ga ik hier niet krijgen.

Een paar dagen later brengt de Spark ons, tergend langzaam, naar Granada. Opnieuw vergist de TomTom zich ernstig in de hoeveelheid tijd die we nodig hebben om de negentig kilometer te overbruggen. Bovendien schakelt hij, net voordat we de afslag naar het centrum nemen, spontaan uit. 'Batterij leeg?' oppert mijn dochter. 'Ach welnee', zeg ik, wijzend op het snoer tussen sigarettenaansteker en voorruit, 'hij hangt sinds we vertrokken uit Iznájar,  permanent aan de oplader!' Ze prutst wat aan het ding en zegt dan gelaten: 'Er staat geen stroom meer op de aansteker, want het lampje op de stekker brandt niet.' Dat deze auto naast lelijk, niet vooruit te branden is, heb ik inmiddels geaccepteerd. Nu hij ook nog weigert mijn navigatiesysteem te voeden, begint er toch iets te vonken: ergernis.

Nadat we ons een groot gedeelte van de dag in de pracht en praal van het Alhambra hebben ondergedompeld, keren we terug naar ons afzichtelijke autootje. Nu we geen beroep meer kunnen doen op elektronische navigatie, zal mijn kind de navigerende rol op zich moeten nemen. Stoer loodst ze me de  stad uit. Daarbuiten vouwt ze de enorme wegenkaart open en zoekt ze naar het nummer van de snelweg die ons weer naar Iznájar zal brengen. Het duurt niet lang of ze heeft de juiste weg gevonden.

Ook in de dagen daarna wijst ze me telkens feilloos de weg. Dat haar richtinggevoel en haar vermogen kaart te lezen vele malen beter ontwikkeld zijn dan die van mij, wist ik al lang, maar dat ze er zo goed in zou blijken te zijn, had ik niet gedacht.  Wie heeft een TomTom nodig als er zo'n fantastische navigator op de passagiersstoel zit? Haar opladen kost niets; een dagelijkse dosis aandacht en warmte is genoeg. En ze is aangenaam gezelschap bovendien.

Zonder gedoe - maar uiteraard wel min of meer stapvoets - bereiken we op de laatste dag de krochten van de parkeergarage waarin de autoverhuurder zich heeft verstopt. Opgelucht lever ik even later de sleutel van ons 'Vonkje' in bij de balie. Ik neem me voor dat ik me in het vervolg nooit meer af laat schepen met dit type vervoermiddel. En de TomTom? Die laat ik voortaan thuis als mijn dochter me vergezelt.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1565

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.