Han Maas

Gecremeerde kroket en loense loempia

© Han Maas op 15.01.2023.

Als je het over grensoverschrijdend gedrag hebt, moet er wel een grens zijn getrokken. Maar door wie dan? En is het aan de rechter te bepalen als een juicy loense loempia iemand een gecremeerde kroket noemt of een grens is overschreden? Zaken die nóg belangrijker zijn dan geroddel over ruzie in een bepaalde familie waar weleens een vals deuntje wordt gezongen, blijven liggen.

De media smullen hiervan, om maar eens het favoriete werkwoord van Jinek te gebruiken. Zo plaatst het OP1-podium het TikTok-platform een extra treetje hoger door een pas uit het nest gevallen TikTokker uit te nodigen – nee, ik doe niet aan grensoverschrijdende naamsvermelding van een blaag, die het seksueel grensoverschrijdende gedrag van een bekende Amerikaans-Britse influencer in twijfel trekt – van wie ik nog nooit had gehoord en de naam niet noem omdat ik niet een balkje over woorden kan schrijven. De TikTokker verdedigt zijn gearresteerde grote voorbeeld in een filmpje en volgt zijn zogenaamde Matrix-complottheorie dat alles nep is. Dat komt door de mensen die de wereld runnen: pensioen, belasting, nieuws, media… alles is nep.

Maarten van Rossem brombeert dat hij weinig zendtijd krijgt om duidelijk te maken dat geschiedenisles belangrijk is op school. Maar haakt nog even in op de influencers: ‘Jonge jongens hebben rare gedachten.’ De zich niet goed ingelezen Sven Kockelmann vraagt: ‘En oudere mannen?’ ‘Minder,’ antwoordt Maarten. Fidan Ekiz kijkt alsof ze elk moment een stuk van d’r haar gaat afknippen.

Over geschiedenisles gaat Robert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij vindt dat er een cultuuromslag moet komen als het gaat om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Als regelmatige gast van Matthijs van Nieuwkerk kan hij dat weten. Maar dat is niet eenvoudig als je het beestje niet bij de naam durft te noemen omdat je dan weer grensoverschrijdend profileert. Er moet een gedragslijst komen, samen te stellen door regering en Kamerleden van wie ik de naam liever niet noem. Nee, Gert-Jan Seegers bedoel ik niet, hoewel ik zijn naam rustig kan zeggen. Van zijn geloof hebben we niets te duchten.

In onze samenleving stranden de meeste huwelijken. Kinderen zijn vaak de dupe en worden meer ‘opgevangen’ dan opgevoed en eindigen bijvoorbeeld als influencer of TikTokker. Dus doen we het cultureel anders: bij Married at First Sight van RTL 4 matchen ‘deskundigen’ huwelijkskandidaten. Al tijdens de huwelijksreis slaan pasgetrouwden elkaar de hersens in. Snel die nephuwelijken ontbinden waardoor heel wat kinderleed bespaard blijft. Bij Echte Meisjes In De Jungle van Videoland trekken opgespoten meisjes elkaar de hair extensions uit het hoofd. Het is dus toch geen complottheorie: alles is nep.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 5.0
Stemmen: 4
Hits: 256
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jakim Kravanja: Xullux 1 - Het verdoemde verbond

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.