Han Maas

Gastoeslagenaffairebui

© Han Maas op 17.09.2022.

Het kost miljoenen maar dan heb je ook niets. Wat overblijft is een berg mondkapjes die over de datum zijn. ‘Geen onregelmatigheden’ staat er in het onderzoeksrapport van Deloitte. Daar kun je een onderzoek naar instellen, als je toch geld aan het uitgeven bent. Maar misschien kun je beter niets uitzoeken. Ik weet niet eens hoe de kompaan van Sywert heet die gisteravond bij Jinek aan tafel zat en het over ‘de context’ had. Ook niet hoe de minister van welk departement dan ook heet, die gisteren ‘heldenhaftig’ toegaf dat de overheid van het winstoogmerk van de bv waarmee zaken werd gedaan afwist. Maar dat er een verschil is tussen winst maken en veel winst maken, of zoiets. Ik ken de context niet. En wie zijn de hoge ambtenaren die de deal er doorgedrukt hebben en waarom hebben inkopers er onder druk voor getekend? Als er één ding is dat een inkoper leert: ‘Onderhandel nooit onder (tijds)druk.’ Of was het toch weer die dekselse ‘danser met Janssen’. Heeft hij zijn vinger in de pap van ex-partijgenoot Sywert gestopt? Ik ga het niet uitzoeken, kost veel te veel tijd, en tijd kost weer geld.

Gemeente- en Provinciebedrijven leverden vroeger gas. Betrouwbaar. Het gastarief werd door de overheid bepaald. Altijd te duur, keuze had je niet. In januari mopperen dat gas en licht weer duurder werden, maar je kon het betalen, net zoals de gestegen ziekenfondspremie. Energie en zorg zijn niet geschikt voor marktwerking.

Toch werd de energiemarkt geprivatiseerd en geliberaliseerd. Toenmalig minister van Economische zaken Laurens Jan Brinkhorst vond dat niet voldoende. Energiebedrijven werden opgesplitst in netwerkbeheer – vaak ook producerend – en een commercieel, leverend gedeelte. Kunnen we fijn onze leverancier uitkiezen. Dat maakt nu niet veel meer uit met de steeds maar stijgende internationale gasprijs. Wat ik dan niet begrijp is dat 90% van ons opgepompte gas wordt geëxporteerd, tegen een lagere prijs dan wij betalen en dat de Belgen de helft van onze prijs berekend krijgen. Hoezo één Europa?

De regering grijpt in. Godzijdank. Wacht even, een noodfonds in… januari? Dus eerst sterven mensen van de kou en honger om dán pas, eventueel, in aanmerking te komen voor compensatie? Je ziet de gastoeslagenaffairebui al hangen, want wie is volgens de normen minimaal genoeg om gecompenseerd te worden? Als je zo verstandig was om dit jaar niet twee keer naar Ibiza op vakantie te gaan – ook omdat je je koffers toch niet kwijt kunt waardoor je je vlucht mist – en gezellig in de tuin hebt gebarbecued (uiteraard niet op gas), maar nét te veel inkomen hebt, ben je toch de koude pisang. Dan doet Dick Benschop het handiger, die pakt zelf zijn koffers. Dat doe ik dan ook maar. Ik ga zes maanden op wintersportvakantie, scheelt stookkosten en ik vermijd het risico dat mijn onderkoelde kinderen uit huis worden geplaatst.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 239
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Anne-Jean de Vries: Connesione

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.