Voor schrijvers, door schrijvers
548 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

77 Hits

Publicatie op:
 • Home
 • Columns
 • "Functie elders" - lijdende en bedrijvende zin
"Functie elders" - lijdende en bedrijvende zin
“Deze notitie is niet geschreven, iemand heeft ‘m geschreven,” zegt Pieter Omtzigt voordat hij als Kamerlid wordt geïnstalleerd. Dat doet me los van de inhoud weer denken aan mijn leraar Nederlands: “Schrijf zinnen in de bedrijvende vorm. Dan leeft het meer.”
“Iemand heeft ‘m geschreven.” Dat is bedrijvend, maar anoniem blijft anoniem, waar Pieter Omtzigt zichtbaar onder lijdt.
Rutte kruisigt Omtzigt. Omtzigt wordt door nieuweling Kaag geofferd. In de tweede, bedrijvende zin, krijgt het lijdend voorwerp uit de voorafgaande zin een “Functie elders”: onderwerp. Maar in beide gevallen is er weinig leven meer.
Ruttes afkeuring wordt door verkennende farizeeërs in lijdende zin gadegeslagen. In bedrijvende zin hebben ze al genoeg schade aangericht. Ze liegen gewoon mee. Tijd voor “Functie elders”.
 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: ""Functie elders" - lijdende en bedrijvende zin"

12.04.21
Feedback schrijfkwaliteit
Moest het wel ff paar keer lezen, maar klopt wel. Denk ik.
Weer een mooi compact stukje trouwens, prettige tegemoetkoming aan de gemakzuchtige lezer ;)
 • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

 • De (Duhh) mensentaal (317) Eelco Visser 22-04-2020

  De interpretatie van onderzoeksbevindingen door wetenschappers en datgene wat hierover in de pers verschijnt, het is een wereld van verschil. Wetenschappers zouden hebben ontdekt dat honden hun...

  Lees meer: De (Duhh) mensentaal