Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Frits Frutsel

Als kind verzamelde ik van alles. Dat ging van steentjes tot kraaltjes, schelpjes en (gebruikt) pakpapier. Mijn vader begon me daarom op een gegeven moment Frits Frutsel te noemen. De keuze voor Frutsel was duidelijk: ik bewaarde werkelijk allerhande frutseldingetjes. Maar die Frits, dat was me een raadsel. Waarschijnlijk bekte die combinatie gewoon lekker. Toen ik mijn vader er jaren later eens naar vroeg, meende hij zich te herinneren dat die naam geïnspireerd was op Frits Spits van de radio destijds.

In onze familie gaat zelfs een anekdote rond waarin ik als klein meisje alle plakstrips van de maandverband had afgehaald omdat ik die zo leuk vond. Mijn moeder vond ook iets: alle verbanden aan elkaar gekleefd.

Ik stopte alles in de kast op mijn slaapkamer. Niet netjes naast of op elkaar gestapeld, maar het betere stouwwerk, zullen we maar zeggen. Met als gevolg dat als je de kast opende, er een hele lawine aan spullen uit kwam denderen. Tot daar aan toe, zal mijn moeder gedacht hebben. Maar toen er een beschimmelde sinaasappel - die we naar jaarlijkse traditie na afloop van het kerstfeest in de kerk kregen (maar dan nog in goede conditie uiteraard) - in mijn kast werd teruggevonden, was niet alleen de kast, maar ook de maat vol. Niet lang daarna vond ik bij thuiskomst uit school mijn kast wagenwijd open. De vloer lag bezaaid met mijn spullen. Erbovenop lag een rol vuilniszakken. De hint was duidelijk. En mijn moeder nog duidelijker. Ik moest opruimen.

Gek genoeg heeft die radicale actie van mijn moeder wel geholpen. Ik heb er nooit meer zo’n bende van gemaakt. Sterker nog, ik hou helemaal niet van rommel. Ik zou zelfs durven beweren dat ik nogal netjes ben. Wie had dat ooit gedacht.

Maar nu heb ik een zoon van nog maar net zes jaar. Voordat ik zijn jas of broeken in de was stop, kijk ik altijd zorgvuldig zijn zakken na. Want hij raapt van alles van de straat op: van steentjes tot paperclips en elastiekjes. Hij verzamelt werkelijk van alles. Ik heb een waardige opvolger gevonden. Nu nog een leuke bijnaam verzinnen.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 266
(Gemiddelde waardering 5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten