Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Frits Frutsel

Als kind verzamelde ik van alles. Dat ging van steentjes tot kraaltjes, schelpjes en (gebruikt) pakpapier. Mijn vader begon me daarom op een gegeven moment Frits Frutsel te noemen. De keuze voor Frutsel was duidelijk: ik bewaarde werkelijk allerhande frutseldingetjes. Maar die Frits, dat was me een raadsel. Waarschijnlijk bekte die combinatie gewoon lekker. Toen ik mijn vader er jaren later eens naar vroeg, meende hij zich te herinneren dat die naam geïnspireerd was op Frits Spits van de radio destijds.

In onze familie gaat zelfs een anekdote rond waarin ik als klein meisje alle plakstrips van de maandverband had afgehaald omdat ik die zo leuk vond. Mijn moeder vond ook iets: alle verbanden aan elkaar gekleefd.

Ik stopte alles in de kast op mijn slaapkamer. Niet netjes naast of op elkaar gestapeld, maar het betere stouwwerk, zullen we maar zeggen. Met als gevolg dat als je de kast opende, er een hele lawine aan spullen uit kwam denderen. Tot daar aan toe, zal mijn moeder gedacht hebben. Maar toen er een beschimmelde sinaasappel - die we naar jaarlijkse traditie na afloop van het kerstfeest in de kerk kregen (maar dan nog in goede conditie uiteraard) - in mijn kast werd teruggevonden, was niet alleen de kast, maar ook de maat vol. Niet lang daarna vond ik bij thuiskomst uit school mijn kast wagenwijd open. De vloer lag bezaaid met mijn spullen. Erbovenop lag een rol vuilniszakken. De hint was duidelijk. En mijn moeder nog duidelijker. Ik moest opruimen.

Gek genoeg heeft die radicale actie van mijn moeder wel geholpen. Ik heb er nooit meer zo’n bende van gemaakt. Sterker nog, ik hou helemaal niet van rommel. Ik zou zelfs durven beweren dat ik nogal netjes ben. Wie had dat ooit gedacht.

Maar nu heb ik een zoon van nog maar net zes jaar. Voordat ik zijn jas of broeken in de was stop, kijk ik altijd zorgvuldig zijn zakken na. Want hij raapt van alles van de straat op: van steentjes tot paperclips en elastiekjes. Hij verzamelt werkelijk van alles. Ik heb een waardige opvolger gevonden. Nu nog een leuke bijnaam verzinnen.
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Vera Bijma
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 508
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Frits Frutsel"

Geschreven door Vera Bijma . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!