A Waegeman

Friet uur

© A Waegeman op 04.09.2022.

Ik stond gisteren in de frituur. En eergisteren had ik bij een etentje ook al frieten gegeten. Ik vond van mezelf dat ik keihard niet goed bezig was, maar hé, we leven maar een keer. Al kon dit ertoe leiden dat dit eenmalig leven hierdoor wat korter werd, maar dat waren dan van die momentjes dat dat er even niet toe deed. Een vrij lange wachtrij, gevolgd door de onzichtbare online voorstekers, maakte dat ik toch wel een tijdje prikkels van anderen opving. Je wacht, kijkt eens op je gsm, leest het prijzenbord, observeert de mensen achter de toog. Behalve het gesprek van de twee mannen en een hond, waarbij het gesprek over gevaarlijke honden ging, was er niet veel te beleven. Alleen werd ik een beetje ongerust en nam ik spontaan corona afstand, toen de ene man de andere waarschuwde dat zijn dierlijke compagnon soms wat onbetrouwbaar uit de hoek kon komen. In een gang van 1 meter op 4 was dit een enge gedachte. Op de koop toe aaide de gewaarschuwde man het dier, wat de spanning nog opdreef. Ik had nog nooit een berepoot geprobeerd, maar liet dit deze keer toch maar aan me voorbij gaan. Meer dan dat was er niet te beleven. Tot een jonge vrouw zich in de rij aansloot. De haren perfect, mooi satijnen kleedje, gave huid. "Mag ik even iets vragen?" Vroeg ze, en ze gaf haar mooiste glimlach. "Ja hoor",zei de frituur uitbater. "Hebben jullie ook gezonde hamburgers?" Plots stopten de mannen in hun gesprek, en gingen alle hoofden richting jonge vrouw. Zelfs de hond keek mee. "Wat bedoelt u? "Wel, hebben jullie ook gezonde hamburgers...?" En toen zei ze luidop bevestigend tegen zichzelf ; "nee zeker?" Waarop er weer een verklaarbare stilte viel. Het was duidelijk dat ze haar vraag diende te verduidelijken. "Ik bedoel eigenlijk..." ja wat bedoel je nu eigenlijk kind, lag er op ieders lippen... "Hebben jullie ook hamburgers op de grill?" Blijkbaar kon ze niet lezen of schrijven. Op de gevel hing er nochtans in grote letters "frituur",wat betekent dat alles, maar dan ook alles, in een vetbad wordt ondergedompeld, en het er na enkele minuten weer uitkomt, volledig doordrongen door datzelfde vet, met een knapperig korstje. En dat korstje breekt bij het bijten en dan komt er alweer een massa vet vrij, die dan meestal met een serviette dient weggedept te worden. Deze vrouw had duidelijk hulp nodig. Ze had zich in het hol van de leeuw begeven wat ongezond betrof en wou nu haar gezonde hamburgervraag min of meer ongedaan maken. "Ik ben namelijk op dieet", zei ze nog. Dat verklaarde alles. De frituur uitbater kon haar bevestigen dat ze niet op grill werkten dus droop deze dame af. Een beetje als het vet bij een vette hap. Met het schaamrood op de wangen. Maar mijn bewondering had ze. Door haar zin in een hamburger opzij te zetten en toch het hazenpad te kiezen. Dat noem ik karakter hebben. En ondertussen was de tijd zo voorbij en was het mijn beurt. Win win

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 261
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Ruud Hoefnagel: De Tegen Bewijslast Strijdende Delinquent

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.