Eric Deprez

Ferdinand Céline. Hélas!

© Eric Deprez op 07.03.2022.

Het zal je maar overkomen: je zoon of je dochter is een ….. (intussen verwerkt, zelfs ten goede gekeerd).
Dat overkwam het oude cultuurland Frankrijk: zijn grootste schrijver van de twintigste eeuw was een fascist!
Ferdinand Céline schreef met zijn “Voyage au bout de la nuit” een toproman uit de wereldliteratuur. Met zijn relaas van de wederwaardigheden van Ferdinand Bardamu (o.a. als soldaat tijden de eerste wereldoorlog) zette hij het lot neer van het verlopen individu dat verpletterd wordt door een allesomvattend, vreemd, vijandig systeem. Zijn enig mogelijke verzet is de woede, de rancune, het gevloek, de geheven wijsvinger.
Met die roman zette hij de toon van een eeuw, maakte een compleet verkeerde politieke keuze en kreeg de rekening gepresenteerd: zo graag had het bevrijde Frankrijk zijn collaborerende schrijver geëxecuteerd of, zo niet, dan toch helemaal vergeten.
Helaas, Céline had de zenuw van zijn tijd geraakt; zijn stem klinkt verder door de ruis van de geschiedenis heen. Hij verwoordde het gevoel waaraan, ook in onze dagen, extreem rechts schatplichtig is (de Trumpisten, Bolsonaro, Le Pen, Baudet en Wilders, Salvini, Vlaams Belang, …)
Op zijn manier was Céline de heraut van zijn tijd en gedeeltelijk van de onze.
Ferdinand Céline wist na de tweede wereldoorlog  te nauwer nood zijn huid te redden. Hij had politiek geen hoofdrol gespeeld; wel had hij hatelijke pamfletten tegen de joden geschreven (het is hem niet vergeven!). Maar toen niets vermoedende buren een gewonde Engelse geparachuteerde piloot bij dokter Céline binnenbrachten, verklikte hij die niet…
Voor hem gold als bij geen ander het citaat van zijn tijdgenoot Sartre: “L’enfer, c’est les autres”.
Céline kreeg vanzelfsprekend nooit de nobelprijs literatuur uitgereikt, Sartre wel (hoewel een literaire kleuter naast Céline en een filosofisch nakomertje van Kierkegaard. Maar ook James Joyce, V. Woolf, M. Proust, F. Kafka, P. Celan … kregen die niet (wel: naast Sartre: Churchill, H. Müller, Tokarcuk, Bob Dylan …)
Al te zeer worden ethiek (politiek) en esthetiek bij de beoordeling dooreen gehaald. Het smerige, het verwerpelijke, het onaangepaste – waar ik het niet mee eens ben, wat ik verafschuw – kunnen grote schoonheid leveren.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 676
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Johan Vandevelde: Na het licht 2 - de nieuwe veroveraars

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.