Han Maas

Femke-regime

© Han Maas op 11.06.2022.

Een vriend van me ontving eindelijk zijn toeslag. Of hij zijn kinderen ook gelijk terug wilde. Maar die heeft hij niet – de Belastingdienst hoeft niet alles te weten. In de veronderstelling dat de afhandeling  op Schiphol dan sneller zou gaan, vertrok hij met een privéjet naar Ibiza. Hij begreep nu waarom Armin van Buuren tegen een burn-out was aangelopen. Wat een takkenherrie. Ja, dan heb je wel van die blauwe pilletjes nodig, die bij de fouillering keurig uit zijn broekzak werden gehaald. En iedereen werd gefouilleerd. Wapens had ie natuurlijk niet, zodat hij de pilletjes direct mocht laten controleren of ze wel zuiver waren. Kijk, zo doen ze dat daar nu. Niet te vergelijken met het Franco-regime toen je niet eens een shaggie durfde te draaien.

Van de week kom ik hem bruingebrand tegen. Hij beklaagt zich erover dat hij in Amsterdam al drie keer preventief is gefouilleerd. Dat is weer nieuw: in plaats van etnisch profileren gebeurt dat nu volgens ‘cijfermatig inzicht’. In wijken waar al ‘wat speelt’. ‘Dan ben je niet alleen te laat, maar wat heb ik daarmee te maken?’ vraagt hij zich verontwaardigd af. ‘Ik werd een detectiepoortje in geduwd en de volgende keer een ‘selectiezuil’ met een ‘dobbelsteeneffect’ in mijn skinny jeans om te kijken of je gefouilleerd moet worden. Maar hier is er maar één van dus wordt als die niet beschikbaar is, iedere vijfde voorbijganger gefouilleerd.’

‘Ja, je kunt van het Femke-regime niet verwachten dat ze de hele dag die selectiezuil rondrijden in de stad.’

‘Gaan we lollig doen? Ben jij niet gefouilleerd?’

‘Nee, laatst liep ik in een nogal louche buurt waar ik mijn keukenmessen laat slijpen. Ik had er alles mee kunnen doen behalve de banden van de tram doorsnijden, maar ik werd niet gefouilleerd. Misschien was ik de zesde voorbijganger.’

Had ik maar niets gezegd. De volgende dag loop ik in een door Halsema aangewezen buurt als ik word aangehouden. ‘Wat is er mevrouw de agente?’

‘Wilt u mij genderneutraal aanspreken?’ vraagt de agente van kleur. Gelijk beland ik in zo’n selectiezuil. ‘Waar zijn die ballonnen voor?’ vraagt ze.

‘Blow Up!’

‘Gaan we grensoverschrijdend praten?’ – ze pakt handboeien.

‘Nee, nee. Dat is een nieuw programma op tv: allerlei beestjes van ballonnen maken. Voor de buis doe ik mee. Zo leuk na dat knikkeren en al die dominostenen hebben we nu wel zien omvallen…’

‘En waarvoor zijn die gaspatronen?’

‘Dacht u dat ik die ballonen allemaal zelf ga opblazen?’

10 miljoen wordt er extra gespendeerd aan het bestrijden van criminaliteit en corruptie. Angst voor woke-links is kennelijk veiliger en goedkoper dan profileren van het profiel dat al bekend is.

Ik blaas een ballonnetje op en lach me te barsten.  

  

  

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
02-07-2024

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  19.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  ja ik ben enthousiast over deze inzending! Erg graag gelezen en gelachen Han. Groetjes van Ingrid
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!