Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Fake news: ‘ne vous trumpez pas! ‘

 

In de vroege zeventiger jaren begaf een Amerikaans bedrijf zich op de internationale markt. Op mijn eenentwintigste was ik de Benjamin van een beperkte groep Europeanen op het Europese hoofdkwartier. Ik ressorteerde rechtstreeks onder de Vice-President, die pas twaalf jaar ouder was.

Ooit werd ik door hem gefeliciteerd omdat een taak volgens hem voor 98% perfect was uitgevoerd. Hij leerde mij welke 2% er ontbraken.

Ik hield van mijn werk en realiseerde mij dat het veel te maken had met mijn bewondering voor deze man. Door de snelle uitbreiding van het bedrijf werden nieuwe functies gecreëerd en kreeg ik te maken met allerlei nieuwe managers. Sommigen blonken uit in mismanagement en het nemen van verkeerde beslissingen. Zo ook de man aan wie ik voortaan rekenschap verschuldigd was.

Ik was het gewoon geworden om op te kijken naar mijn meerdere en twijfelde of ik onder die man verder kon functioneren.

In een open gesprek met mijn vroegere baas over mijn situatie, raadde hij mij aan het boek ‘The Peter Principle’ te lezen waarin de auteur beweert dat ‘In a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence.’ (In een hiërarchie heeft elke medewerker de neiging op te klimmen tot zijn niveau van onbekwaamheid.)

Dit was op zijn minst een geestverruimende theorie en ik besloot het bedrijf niet te verlaten omwille van de onbekwaamheid van anderen. Toch verloor ik geleidelijk mijn eerdere voldoening in mijn werk.

Ik gaf mijn ontslag toen ik een ‘offer I could not refuse’ kreeg van een concurrerende firma.

Daar werd ik geconfronteerd met nieuws waarvan verondersteld werd dat het mij de ogen zou openen.  Ex- collega’s van de man die ik zo bewonderde noemde hem ‘the smiling stiletto’ (het lachende knipmes). In hun ogen had hij hen op de meest vriendelijke manier ten gronde gericht.

Door de hevige concurrentiestrijd tussen beide bedrijven, kreeg ik het ontzettend druk in mijn nieuwe job. Ik had de verdere loopbaan van mijn vroeger idool niet meer gevolgd tot ik het verschrikkelijke nieuws vernam dat hij was omgekomen in een vliegtuigongeluk.

Tientallen Jaren later googelde ik zijn naam en was geschokt toen ik het bericht las over het ongeval. Maar tot mijn grote verbazing was niet hij de man die gestorven was maar zijn naamgenoot, een kolonel in het Amerikaanse Leger. Dan vond ik dat mijn held springlevend was en net op rust was gegaan als President van een belangrijke Amerikaanse groep.

Vals nieuws kan soms in goed nieuws veranderen, eerste indrukken zijn niet steeds correct. Echt bekwame leiders inspireren naties en mensen, tot de leider zijn niveau van onbekwaamheid bereikt heeft.

Dit artikel delen?
 • Hits: 69
(De gemiddelde waardering is 3 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: Fake news: ‘ne vous trumpez pas! ‘Hans Van Battel 12-03-2020 23:20
Ja, de kunst is om op tijd te stoppen.

STOP

:lol:

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal