Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Fabeltjesland

Na het journaal krijg ik televisiereclame opgedrongen. In een commercial wordt een fitnessapparaat gedemonstreerd door superslanke vrouwen, die zo’n ding helemaal niet nodig hebben. Mannen vertellen met een tandpasta-glimlach wat het toestel voor ze heeft gedaan, wijzen op een gebruind sixpack en laten hun spierballen rollen. Fabeltjesland in optima forma. De presentatie wordt ondersteund met een stripverhaal. Op plaatje 1 zien we een miezerig mannetje met bierbuik en afgezakte broek. Op plaatje 2 zien we dezelfde vent nadat hij een paar weken aan de slag is geweest met het wonderapparaat. Hij ziet er nu uit als Mister Universe, is 8 kilo afgevallen en ook nog eens 10 centimeter gegroeid. Hallo ... wakker worden!

Soms heb ik het gevoel dat ik de enige ben die deze fabeltjes doorziet. Wat me ook verbaast, is dat collectief wordt geloofd in succesverhalen over ‘slim investeren’. Weldenkende mensen laten zich verleiden tot beleggingen waarmee ze in korte tijd veel geld kunnen verdienen. Miljarden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, omdat een gewiekst zakenman gouden bergen beloofde en garandeerde dat een inleg binnen 3 jaar zou zijn verdubbeld. Banken, slimme zakenlui en massa’s mensen met gezond verstand zijn met deze sprookjes het schip in gegaan. Ik ben geen financieel expert, maar een kind kan toch bedenken dat het verstrekken van hypotheken die nooit en te nimmer afgelost kunnen worden moet leiden tot een financiële crisis.

En dan de zeepbel van projectontwikkelaars, die huizen lieten bouwen op gifbelten en geloofden dat chemicaliën verpakt in vaten tot in lengte van dagen niet zouden lekken. Behoefte aan nog meer verhalen van Moeder de Gans? Geloven dat iemand per telefoon kan vertellen hoe de toekomst zal verlopen of dromen dat jouw postcode de volgende keer aan de beurt is in de loterij en er 5 miljoen op de deurmat valt? De kans om in het verkeer te verongelukken is vele malen groter.

Maar misschien heeft de massa gelijk en ben ik gewoon een zwartkijker. Ik vraag me wel af hoe het komt dat dit soort zaken zich blijft herhalen? Wordt er geen lering getrokken uit het verleden? Het verhaal van de ezel en de steen? Naarmate een mens ouder wordt leert hij valkuilen omzeilen. Die kennis wordt opgedaan door er eerst een paar keer in te trappen.

Mijn ongeloof in sprookjes zal niet door iedereen worden gedeeld. Geen punt, ieder mens heeft recht op dromen. Ik beperk me tot observeren en relativeren. Daarna doe ik mijn oogjes dicht en snaveltje toe.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 528
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.