• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Existentialisme (nog maar eens...)

Iedereen heeft zichzelf natuurlijk al wel eens de vraag gesteld: Wie ben ik? 
Meestal vraag je je dan af in hoeverre je jezelf kent: wat je karakter en persoonlijkheid is.

Maar je kan je ook afvagen wie je als mens bent, zonder een psychologische of ethische connotatie erbij. 

Het gaat je er dan niet om hoe je jezelf onderscheidt tov een ander (op intellectueel niveau, goede of slechte eigenschappen, relationele vaardigheden...), maar simpelweg: jij als menselijk individu hebt de unieke eigenschap om vragen te kunnen stellen over het wezen wat je zelf bent. Elk mens kijkt in -en bevraagt- zichzelf. Dat maakt een mens uniek in het voor ons bekende heelal.

Er zijn zo'n 10-tal dieren die zichzelf kunnen herkennen. Dat is vastgesteld door o.m. de 'spiegelproef'. Maar de mens gaat duidelijk nog een fundamentelere stap verder door zichzelf af te vragen wie hij is. Uiteraard is dit evolutionair ontstaan, maar daar gaat het binnen het existentialisme niet om. De evolutie geeft ons, net als alle wetenschappen, een antwoord op de vraag 'hoe' iets ontstaat en tracht overal verklaringen voor te geven.

Existentialisme is eerder het besef dat de mens het enige bekende wezen is dat zichzelf voortdurend ontdekt, en dat doet met niets anders dan zichzelf. De mens kijkt de kosmos in en tracht zijn plek erin te vinden. Evengoed kijkt de mens in zichzelf en tracht de kosmos erin terug te vinden. 

Is dat geen wonder?

Ieder die zichzelf exploreert stuit natuurlijk op de grenzen van datgene waarmee hij dit doet: zichzelf. Vergelijk het met twee tegenover elkaar staande spiegels waarin je jezelf oneindig reflecteert. Dit spiegelbeeld zal je nooit iets anders kunnen laten zien dan een oneindige herhaling van jezelf, en niks anders. Maar dat spiegelbeeld verandert zichzelf voortdurend. Terwijl de ene mens zich spiegelt aan spiritualiteit, kijkt de ander de kosmos in via wetenschappen. Wat hier zo boeiend aan is, is dat de mens zichzélf hierdoor verandert: de vragen die hij zichzelf en de wereld stelt, én de antwoorden die hij hierop formuleert, maken dat de mens evolueert. 

Ten goede of ten slechte, dat is niet het punt. Als de mens terugblikt in zijn geschiedenis ziet hij zichzelf evolueren in een neverending story. 

Dat is zo wonderlijk dat tot voor enkele honderden jaren dit onmogelijk werd gedacht zonder het bestaan te vooronderstellen van één of andere transcendente God die als het ultieme object buiten ons staat en de wereld bestiert. 

En laat dat nu in essentie precies hetzelfde gezichtspunt zijn van waaruit wetenschappen ons -sinds enkele honderden jaren- kennis laten maken met de wereld. Een wetenschappelijke blik ontdoet zich volkomen van het subject waarvan het zich bedient, net als een transcendente God. De positie die beiden bekleden is misschien nog het best te omschrijven als vanuit het Grote Niets. Voor veel mensen (mezelf incluis) is dit gezichtspunt onverteerbaar. Dit uit zich in de roep: Er moet toch 'Iets' zijn! Of de aanroeping tot een persoonlijke God. Of de zucht naar een spirituele oceaan waarin we drijven...
Ons bestaan lijkt anders zo eindeloos zinloos: we zijn al even toevallig in het leven geworpen als de noodzaak eraan dood te gaan.

Voor mij ligt in de verschrikking van deze 'contingente noodzaak' de ultieme uitdaging. Ik kan niet berusten in de ultieme fictie waarin ik me dan 'gedragen' zou 'weten'.

Ook al lijken deze existentiële vragen niet te leiden tot vastomschreven duidelijke antwoorden, ze van me afwerpen zou ik ervaren als de ultieme overgave. Ik ben mens! Zo geboren, zo gedoemd en zo verschuldigd!

 
 
 
 
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 105
(De gemiddelde waardering is 3 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: Existentialisme (nog maar eens...)Guido Aerts 13-01-2020 14:05
Op naar de zielenknijper, allebei! Neen, jij niet Diane.
Melden aan beheerder
# RE: Existentialisme (nog maar eens...)Hans Van Battel 13-01-2020 16:03
Dan zijn we dus nu met ons drie! :lol:
Melden aan beheerder
# RE: Existentialisme (nog maar eens...)Hans Van Battel 13-01-2020 16:07
Immers: alleen een gek zou eraan twijfelen dat Diane niet mee moet!
...Euh, jaaa... dan zijn we dus nu al met z'n vieren... Kunnen we tenminste kaarten!
Melden aan beheerder
# ExistentialismeDiane Thone 13-01-2020 16:25
Hela, allemaal over mijn hoofd beslist?
Melden aan beheerder
# RE: ExistentialismeHans Van Battel 13-01-2020 19:09
Welja! Ik zei het toch: jij gaat sowieso mee!

Tenminste, zonder verweer van de heer Sneer, zonder meer!
Melden aan beheerder
# ExistentialismeDiane Thone 13-01-2020 16:23
Heu....mag ik meespelen? Lijkt me plezant
Melden aan beheerder
# WonderlijkHarmen Sneer 12-01-2020 18:35
Het is een wonder dat iemand deze narcistische filosofie leest! Je zou eens met een psycholoog moeten praten, Hans. Ik weet zeker dat hij/zij je op weg kan helpen in deze vragenreeks van je existentie, en anders verwijzen naar een psychiater. Ikzelf denk altijd maar aan Bert en Ernie: "Wie ben jij, Bert?" Bert: "Ik ben Bert!" Ernie: "En ik ben Ernie!"
Hoe ingewikkeld kan het zijn?
Melden aan beheerder
# RE: Existentialisme (nog maar eens...)Diane Thone 05-01-2020 22:23
Boeiend!
Melden aan beheerder
# RE: Existentialisme (nog maar eens...)Hans Van Battel 12-01-2020 20:36
O ja? Dan moeten we samen naar de psychiater hé... Meneer Sneer heeft zeker een goed adres!
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…