Han Maas

Even tot hier en vooral verder

© Han Maas op 08.10.2022.

Afgelopen dinsdag strijkt het circus neer in de Johan Cruijff ArenA. Bassey mist Adriaan en Rensch doet denken aan de naam van het circus, die je net als Bassey ook iets anders schrijft. Schrijven wordt er ook gedaan, in plaats van wisselen als je in de rust al dik achterstaat. Wat er allemaal te schrijven valt, geen idee. Misschien is Alfred Schreuder bezig met het boodschappenlijstje voor zijn vrouw voor de volgende dag. Niet al te dure boodschappen, want er moet bezuinigd worden. Is het niet door de hoge energierekening, dan wel door zijn naderende ontslag. Ondanks miljoenen op de bank, maar dat is niet zijn eigen bank. Hier zitten de spelers die verplicht een handje in ontvangst moeten nemen mocht er toch een speler gewisseld worden. Blind, die het steeds trager niet helemaal goed meer ziet?  Nee, te veel persoonlijke belangen. Tadić dan? Nee, dan krijg je gezeik dat ie weg wil of zo. En wat levert zo’n oude man nog op?

Alfred schrijft verder terwijl het publiek zich niet vermaakt. Om een circus kun je sowieso niet lachen. Zelfs niet om elf clowns. Waar je wel om kunt lachen tegenwoordig is het protocol als er dan toch een verse clown invalt. Een onbekende trainer legt feesthoedjes neer op het veld, anders weet zo’n speler niet waar hij moet lopen. Die lijkt door deze ingestudeerde warming-up koud noch warm te worden. Vlak voordat hij invalt, krijgt de speler een prospectus onder zijn neus, met plaatjes over voetbal. Doet hem denken aan de tijd toen hij jong was, voetbal leuk vond en voetbalplaatjes spaarde. De dubbele ruilde hij dan met vriendjes. Als je op dit moment nog moet leren hoe je moet voetballen… Nu wordt hij geruild voor het vriendje dat collega heet en hem een tikkie geeft, want dat hoort zo. Het vriendje raakt het gras aan, prevelt een gebedje en kijkt naar de hemel. Dat lukt niet echt, want het dak van de ArenA is dicht. Maar het is zijn geloof ondanks dat hij niet meer gelooft dat de achterstand weggewerkt kan worden. Anderen noemen het bijgeloof, sommigen gewoon een dwangneurose.   

Ach Ajax, zet je trots opzij en reis af naar Rotterdam. Daar is een wat oudere trainer, die niets moet hebben van laptops of prospectussen, negeert looplijnen, schrijft goede columns, maar schrijft niet tijdens een wedstrijd: ‘Flauwekul. Als ik schrijft dan ken ik de wedstrijd toch niet zien?’

Op donderdag is het circus waar het hoort: Carré. In navolging van het Gouden Kalf, zijn de Televizierprijzen genderneutraal. Geschreven wordt er niet, de speeches zijn al klaar. Bij de mannen in de binnenzak en bij de vrouwen ergens in een kledingstuk dat bijdraagt aan een eventueel laag decolleté – netter kan ik het niet zeggen, er zijn nu eenmaal mannen en vrouwen. Dieren mogen niet meer in een circus, maar apenpakken zijn er genoeg.

Frank Lammers krijgt de Televizier-Ster voor beste acteur, waarbij ik me afvraag of Frank beseft dat hij tegen wil en dank genderneutraal wordt behandeld. Als Angela Schijf had gewonnen, was zij de beste acteur. Voor de genomineerde beste presentator Raven van Dorst maakt dat niets uit. Raven weet niet wat Raven is, anders dan lekker zichzelf. Niet kiezen is ook een keuze en iemands goed recht. Raven legt het af tegen ‘voor eigen eer en glorie’ Tim Hofman. Hij krijgt de Televizier-Ster. Tim krijgt ook de prijs voor de meeste impact. Grensoverschrijdend gedrag bij The Voice heeft hij aan het licht gebracht. Anonieme klachten. Een beetje in de vergetelheid geraakt door wat gedoe in Oekraïne. Waarom juicy Yvonne Coldeweijer niet is genomineerd, is mij een raadsel als het om anonimiteit gaat.

Genoeg hierover, even tot hier. De absolute winnaars zijn Niels van der Laan en Jeroen Woe. Zij zeggen satirisch wat vaak verondersteld wordt niet meer te mogen, maar dus wel kan. Wat moet. Even tot hier en vooral verder!

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
07-11-2024

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.


    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in COLUMN

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!