Han Maas

Eva Jinek, kleedkamerhumor en struikelstenen

© Han Maas op 06.05.2022.

Onder de douche blijf je maar schuimen doordat je teamgenoot – met wie je overigens goed bevriend bent – steeds maar shampoo op je haar spuit. Je doet je broek aan die tijdens de training stiekem in de vriezer is gestopt en daarna snel aan het haakje is gehangen. Ook door een vriend. Trek je je schoenen aan, blijkt er een ei in te zitten: lachen!

Als de bekende boer loop je netjes met gekamde haren de kleedkamer uit. Bij de deur spuit weer een andere vriend shampoo op je haar. Dus moet je je weer uitkleden en opnieuw douchen: lachen! Behalve jij.

Een Hagenaar, oud-voetballer Sjaak Polak, hangt twee jaar geleden bij Jinek de Hagenees uit en vertelt in geuren en kleuren hoe ze een naakte Ghanese voetballer in de kleedkamer met tape aan de massagetafel hadden vastgebonden, hete massagebalsem in zijn bilnaad smeerden om hem vervolgens naar de middenstip te rijden – niet over de middenlijn, dus van grensoverschrijding was geen sprake.

Onder anderen Alexander Pechtold – van wie we toen nog niet wisten dat zijn broek regelmatig ‘op halfelf’ hangt – schiet aan tafel in de lach en Eva Jinek piest zowat in haar broek van het lachen. Humor!

Twee jaar na dit incident veroordeelt Jinek Johan Derksen om het ‘kaarsincident’ en de overige mannen van Vandaag Inside omdat ze erom moesten lachen. Ze roept zelfs op tot een adverteerders- en kijkersboycot. Vandaag Inside is inmiddels van de buis en Jinek ook. Nee, ze wordt niet geboycot, maar na een aantal weken zwoegen voor een ‘gering’ salaris is de immer politiek correcte Beau weer aan de beurt. Maar Eva knijpt hem toch met de bilnaad, want hoe zet ze het lach-incident recht nu ze geen zendtijd heeft? Want wie lacht betaalt.

We weten dat Eva ‘moederrr’ is, dat heeft ze ‘weleens’ verteld én dat ze journalistiek heeft gestudeerd. Hoewel ze beweert dat de redactie en zij wisten dat de voetballers goed bevriend waren, past ze zoals het een goed journalist betaamt met terugwerkende kracht wederhoor toe en belt de Ghanese voetballer Obodai op – hoe ze aan zijn nummer komt?

‘Hilarisch’ en ‘heel erg goed geslaagd’, vond Obodai de grap. Dus is de grap goed ontvangen en daar gaat het om. Hoelang hij niet heeft kunnen zitten is op zich al lachwekkend. Of niet? Is het om te lachen als je iemand gehaast naar de tram ziet lopen en steeds meer vooroverbuigt en ten slotte struikelt over een loszittende steen? Het maakt niet uit als je je excuses achteraf aanbiedt, de knie van de ‘gevallene’ wordt er niet minder pijnlijk door.

In een artikel schrijft Jinek van de week dat er zes struikelstenen bij haar voor de deur in de stoep zijn geplaatst ter nagedachtenis aan een familie die in 1944 is gedeporteerd. Ze weet haar zoontje van 3,5 jaar met de toepasselijke naam Pax nauwelijks uit te leggen wat die stenen betekenen. Ze schrijft dit verhaal vertederend, zodat ik een glimlach om mijn mond krijg. Een emotionele uiting bij een verhaal over struikelstenen waar niemand over zal vallen. Alles op zijn tijd.  

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
05-07-2023

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  08.05.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goeie column Han! Zo zie je maar: wat eens nog humor was, wordt later gezien als grensoverschrijdend gedrag.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  07.05.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Sterke column
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!