Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Eva Jinek, kleedkamerhumor en struikelstenen

Onder de douche blijf je maar schuimen doordat je teamgenoot – met wie je overigens goed bevriend bent – steeds maar shampoo op je haar spuit. Je doet je broek aan die tijdens de training stiekem in de vriezer is gestopt en daarna snel aan het haakje is gehangen. Ook door een vriend. Trek je je schoenen aan, blijkt er een ei in te zitten: lachen!

Als de bekende boer loop je netjes met gekamde haren de kleedkamer uit. Bij de deur spuit weer een andere vriend shampoo op je haar. Dus moet je je weer uitkleden en opnieuw douchen: lachen! Behalve jij.

Een Hagenaar, oud-voetballer Sjaak Polak, hangt twee jaar geleden bij Jinek de Hagenees uit en vertelt in geuren en kleuren hoe ze een naakte Ghanese voetballer in de kleedkamer met tape aan de massagetafel hadden vastgebonden, hete massagebalsem in zijn bilnaad smeerden om hem vervolgens naar de middenstip te rijden – niet over de middenlijn, dus van grensoverschrijding was geen sprake.

Onder anderen Alexander Pechtold – van wie we toen nog niet wisten dat zijn broek regelmatig ‘op halfelf’ hangt – schiet aan tafel in de lach en Eva Jinek piest zowat in haar broek van het lachen. Humor!

Twee jaar na dit incident veroordeelt Jinek Johan Derksen om het ‘kaarsincident’ en de overige mannen van Vandaag Inside omdat ze erom moesten lachen. Ze roept zelfs op tot een adverteerders- en kijkersboycot. Vandaag Inside is inmiddels van de buis en Jinek ook. Nee, ze wordt niet geboycot, maar na een aantal weken zwoegen voor een ‘gering’ salaris is de immer politiek correcte Beau weer aan de beurt. Maar Eva knijpt hem toch met de bilnaad, want hoe zet ze het lach-incident recht nu ze geen zendtijd heeft? Want wie lacht betaalt.

We weten dat Eva ‘moederrr’ is, dat heeft ze ‘weleens’ verteld én dat ze journalistiek heeft gestudeerd. Hoewel ze beweert dat de redactie en zij wisten dat de voetballers goed bevriend waren, past ze zoals het een goed journalist betaamt met terugwerkende kracht wederhoor toe en belt de Ghanese voetballer Obodai op – hoe ze aan zijn nummer komt?

‘Hilarisch’ en ‘heel erg goed geslaagd’, vond Obodai de grap. Dus is de grap goed ontvangen en daar gaat het om. Hoelang hij niet heeft kunnen zitten is op zich al lachwekkend. Of niet? Is het om te lachen als je iemand gehaast naar de tram ziet lopen en steeds meer vooroverbuigt en ten slotte struikelt over een loszittende steen? Het maakt niet uit als je je excuses achteraf aanbiedt, de knie van de ‘gevallene’ wordt er niet minder pijnlijk door.

In een artikel schrijft Jinek van de week dat er zes struikelstenen bij haar voor de deur in de stoep zijn geplaatst ter nagedachtenis aan een familie die in 1944 is gedeporteerd. Ze weet haar zoontje van 3,5 jaar met de toepasselijke naam Pax nauwelijks uit te leggen wat die stenen betekenen. Ze schrijft dit verhaal vertederend, zodat ik een glimlach om mijn mond krijg. Een emotionele uiting bij een verhaal over struikelstenen waar niemand over zal vallen. Alles op zijn tijd.  

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
08.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goeie column Han! Zo zie je maar: wat eens nog humor was, wordt later gezien als grensoverschrijdend gedrag.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
07.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Sterke column
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
06.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een sterke column Han. Met plezier gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig