• Columns

  Columns op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Breng s.v.p. een stem uit  door op de gewenste (1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Euthanazeer

Wanneer wil je dood? De vraag op het formulier van de NVE is of ik dat wil als ik permanent verlamd ben, of volkomen van anderen afhankelijk voor mijn dagelijkse behoeften. Of wil ik stoppen met leven als ik geen, voor mij, zinvolle bezigheden meer kan doen omdat ik doof én blind én stom zou zijn. De volmacht heb ik zojuist aan mijn huisarts afgegeven, maar het antwoord op die vragen weet ik nog niet. Het notarieel levenstestament gaf ik hem ook, het kan maar vast in zijn bestand zitten. ‘Die verdient er goed aan’, zegt hij. Ik verdedig me door te zeggen dat het behalve een medische ook een juridische toestemming is om namens mij te handelen als ik wilsonbekwaam ben. Dus als ik nu onder een auto loop, hoeft de afwikkeling van mijn ouders’ nalatenschap niet eerst langs de rechtbank om mijn onbekwaamheid rechtsgeldig te vervangen door het oordeel van de rechter. Tip van de notaris. Mijn zoon en mijn zus, zij mogen mijn besluiten nemen wanneer ik dat zelf niet meer kan.
    'Ik moet snel kunnen beslissen’, brengt mijn arts in. Dat hij die woorden op deze gewone maandagochtend aan mij adresseert zet me midden in de realiteit. Het kan zomaar opeens gebeuren. Zijn buurvrouw had vannacht een herseninfarct, zegt hij, onaangekondigd, geen enkele aanleiding. En dan moet je direct kunnen handelen, je, men, de geliefde, kinderen, vriend of vriendin, de gevolmachtigde.
    Ik weet het antwoord op die vragen nog niet; verlamd, doof, blind en afhankelijk. Hoeveel mensen leven zo? En tot waar gaat hun autonomie? In mijn beleving is die van mij eindeloos, levenslang. Is dat zo? ‘Een rechter kijkt niet zozeer naar dit formulier maar naar wat jij over je wensen schrijft. Hij wil jóu lezen, dáár hecht hij waarde aan, aan wat jij bij je volle verstand opschrijft’, zegt mijn huisarts. Goddank zijn rechters mensen. Waren zij directeuren en directrices van zorginstellingen, dan wordt het uitvoeren van behandelverboden en euthanasieverklaringen wellicht overbodig. De patiënt zou dan immers tijdens de oeverloze zorgprotocollaire besluitprocedures, die voortdurend tegen het licht gehouden worden uit angst om koppen boven eigen maaiveld gesneld te zien worden, reeds een inhumane doch natuurlijke dood gestorven zijn. Met een ‘we komen er nog op terug’, als enig repliek wanneer zij door nabestaanden en media voor hun wandaad ter verantwoording worden geroepen.
    Als ik niet meer kan voelen, geen liefde ervaar, en als ik niet meer kan communiceren. Ik zal het omschrijven. Zodat mijn arts snel kan handelen. En zodat de rechter gerust is.

Dit artikel delen?
Pin It

Columns

 • Hits: 145
(De gemiddelde waardering is 4.3 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Reinder Veelinx

Een 149 BJ2 tje

nov 17, 2019 Gerard Treffers

Boeren

okt 28, 2019 Machteld Berkelmans

De grote verdwijntruc

dec 09, 2019 Evelien Deblock

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…