Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Energiezuinig

Laat ik voorop stellen, ik ben geen milieufreak. Je voelt het vast al aankomen. Daar komt nog een komma achter met het woord ‘maar’. Hier is-tie dan. Maar ik ben er wel veel mee bezig.
Soms ergert het me mateloos hoe de mens kan doen alsof de Aarde van hem alleen is en dat-ie ermee mag doen wat-ie wil, alsof er geen generaties meer na ons komen. We hebben er maar één en als het op is, dan is het op. Mijn oma had een zeer toepasselijke uitspraak voor een mentaliteit als deze: ‘Na mij komt de zondvloed’.
Tot zover het moralistische gedeelte. Ik ben namelijk een best positief ingesteld mens en geloof ferm in de uitdrukking ‘Life will find a way’. ‘For better or for worse’, zou ik er haast aan willen toevoegen.
Maar goed, om nog eens een clichéterm ertegenaan te gooien: ik geloof ook in ‘beter voorkomen dan genezen’, dus probeer ik mijn steentje bij te dragen vanuit de overtuiging dat de Aarde langer mee moet dan vandaag. Gelukkig sta ik niet alleen en denken er mensen mee.

Autofabrikanten, bijvoorbeeld. Sommigen hebben goed door hoe ze de consument kunnen verleiden tot energiezuinig gedrag. Al weet ik dat het is gebaseerd op sociaalwetenschappelijke studies die zeggen dat wij graag conformerend gedrag vertonen, het werkt als een speer.
In de wagen van manlief zit in het dashboard een metertje wat aangeeft wat het gemiddelde verbruik is. Dat digitale getalletje leidt een heel eigen leven in manlief’s brein. Het is een soort mind-fuck, maar dan anders. Als het cijfertje te hoog is, lijkt het een bezwerend vingertje omhoog te steken: ‘Foei toch!’. Is het cijfertje laag, dan deelt het een schouderklopje uit: ‘Goed gedaan, jochie!’. Zeer effectief,  dat energieverbruik visueel maken,  zoals dat met een mooi woord heet.

Onze energieleverancier doet het sinds kort ook. Via een app kunnen we zien hoeveel elektriciteit we per maand, per week, per dag en zelfs per kwartier verbruiken. Gas hebben we niet meer, maar anders zouden we dat via dat appje ook terug kunnen zien.
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, was ik met de introductie niet blij. Dat had twee oorzaken.
Sinds de verhuizing stuurt de energieleverancier ons maandelijks een rapport met ons elektriciteitsverbruik, afgezet tegen het landelijk gemiddelde. Tijdens de hete zomer zaten we goed – en voelde ik me er dus ook goed onder, maar met het kouder worden van de dagen en nachten scoorden wij steeds slechter, want voor warmtevoorziening zijn wij ook afhankelijk van elektriciteit. Ons gasverbruik is nul, maar daar houdt het rapport geen rekening mee. Het tikte ons hard op de vingers en gaf aan dat wij vorige maand met z’n tweetjes evenveel verbruikt hebben als een 5+-persoons huishouden. Oei… slik… Dat zijn geen leuke cijfers om te lezen als je graag energiezuinig wil zijn.
De omslag kwam eind september. Toen werd alles anders. Na een vertraging van bijna 4 maanden kwamen eindelijk de zonnepanelen. De verlating was oorzaak nummer 2 dat ik niet blij was met het appje, want het herinnerde me er enkel aan dat ondanks de toezeggingen, de fabrikant van de panelen nog altijd zijn verplichtingen niet nakwam.
Sinds de installatie is het spel weer leuk, want de app geeft ook aan hoeveel energie wij terugleveren aan het net. Manlief en ik kijken regelmatig verlekkerd naar de cijfers. Het was nooit onze bedoeling om volledig energieneutraal te zijn, maar nu we er dicht tegenaan zitten, voelt het bijzonder goed.
Ik weet het, het kan heel triviaal klinken om je met zoiets bezig te houden, maar ons boeit het. Ik houd namelijk van de wereld. In voor- en tegenspoed. Amen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 354
(Gemiddelde waardering 5 met 6 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten